«Το χθες, το σήμερα, το αύριο» συζήτηση-προβολή αύριο βράδυ στη Θεσσαλονίκη

«Το χθες, το σήμερα, το αύριο» συζήτηση- προβολή αύριο βράδυ στη Θεσσαλονίκη
θκ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση-συζήτηση, με την υπογραφή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 7.00 μ.μ. στο Βασιλικό Θέατρο. Παράλληλα θα προβληθεί, για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ «Οι Θησαυροί της UNESCO»- μια παραγωγή της Π.Ε.Ε.Β.Ε.- που καταγράφει και προβάλει το πλουσιότατο μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης- ανάλογό του ελάχιστες πόλεις στον κόσμο έχουν να παρουσιάσουν. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Β.Ε, Σταύρος Ανδρεάδης,μας μιλάει για τον στόχο και τη σημασία της εκδήλωσης

Στόχος μας είναι, αναδεικνύοντας αρχικά μέσα από ένα εντυπωσιακό ιστορικό ντοκιμαντέρ το σύνθετο και γοητευτικό παρελθόν αυτής της πόλης, να εστιάσουμε στα σημερινά προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες μας, προσεγγίζοντάς τις μέσα από μια διαφορετική σκοπιά. Θα δώσουμε τον λόγο κυρίως στους νέους για να ακούσουμε τις σκέψεις τους.

Η δυναμική- χρηστικότητα τέτοιων παρεμβάσεων: Πιστεύω ότι, όταν στοχεύουν σωστά και δεν αναλώνονται σε εντυπωσιασμούς, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες γιατί ενεργοποιούν την κοινή γνώμη ή τουλάχιστον ένα τμήμα της, και το κάνουν να προβληματιστεί για τις δικές του υποχρεώσεις και ευθύνες.Η Π.Ε.Ε.Β.Ε. φιλοδοξεί, στο μέτρο πάντα του δυνατού, να διαμορφώνει μια πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρά και σε παρεμβάσεις στην πράξη, όπως έγινε με τον καθαρισμό των μνημείων μας από τα γκράφιτι.

Οι Θησαυροί της UNESCO. Θα συνδυάσουμε το ντοκιμαντέρ, με ένα μικρό βιβλίο που θα περιγράφει την ιστορία του κάθε μνημείου και θα φροντίσουμε να έχει την μέγιστη δυνατή διάδοση. Θα συνεννοηθούμε με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για να το δωρίσουμε σε σχολεία.Φεύγοντας από την εκδήλωση της Δευτέρας θα ήθελα να νοιώσει ο καθένας μας την ανάγκη να συμμετέχει πιο ενεργά, πιο υπεύθυνα και πλησιάζοντας πιο πολύ τον άλλον, σε μια κοινή προσπάθεια για το χτίσιμο σταδιακά μιας νέας κοινωνίας που θα έχει αρχές, κανόνες και ηθική.

«Θεσσαλονίκη: Το χθες, το σήμερα και το αύριο»- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης το ντοκιμαντέρ Οι Θησαυροί της UNESCO. Δεκαπέντε μνημεία της Θεσσαλονίκης, έχουν χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως χώροι Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Ροτόντα, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος, η Μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ), η Αγία Σοφία, η Παναγία Χαλκέων, ο Άγιος Παντελεήμων, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, η Αγία Αικατερίνη, η μικρή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η Μονή Βλατάδων, ο Προφήτης Ηλίας, το Βυζαντινό λουτρό στην Άνω Πόλη και τα τείχη της πόλης, στα οποία συγκαταλέγονται ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Τριγωνίου.

Στη συνέχεια θα πάρουν διαδοχικά το λόγο πέντε Θεσσαλονικείς, επιλεγμένοι έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτατο φάσμα ηλικιών, δραστηριοτήτων και απόψεων και θα καταθέσουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης.

Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτονας

Ελένη Σβυριάδη, αρχιτέκτονας, στέλεχος της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»

Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Α.Π.Θ.

Ισμήνη Τορνιβούκα, επιχειρηματίας και συγγραφέας

Σάκης Ιωαννίδης, δημοσιογράφος

Την εκδήλωση θα κλείσει με τον δικό του τρόπο ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας ως απλός Θεσσαλονικιός.

Δημοφιλή