«Επί ποδός πολέμου» η Τήνος για το καθεστώς του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας

«Επί ποδός πολέμου» για το...παγκάρι η Τήνος
Sooc

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τήνο η τροπολογία που φέρει αλλαγές στο καθεστώς του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, κάτοικοι και δημοτική αρχή αντιδρούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το Ίδρυμα περνά στα χέρια της Εκκλησίας, μαζί με τη διαχείριση του πλούτου του.

Παρά τις διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία ότι το ΠΙΕΤ συνεχίζει να αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια, οι ντόπιοι ασκούν πιέσεις για την ακύρωση της τροπολογίας (πέρασε με νόμο τον περασμένο Οκτώβρη), δηλώνοντας έτοιμοι («εάν χρειαστεί») να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί «φούντωσε» την προηγούμενη Κυριακή, με κατοίκους, κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, να προπηλακίζουν στον προαύλιο χώρο του ναού τον μητροπολίτη Δωρόθεο, αποκαλώντάς τον «ανάξιο» και πετώντας προς το μέρος του μπουκάλια με νερό και μαύρες σημαίες.

Το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε από κανένα φορέα ή ειδικό λογαριασμό. Διοικείται από 10μελή επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε οικείο μητροπολίτη. Τα υπόλοιπα εννέα μέλη είναι αιρετά και εκλέγονται ανά τριετία από σώμα εκλεκτόρων που αποτελείται από μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Τήνου και του Δ.Σ. της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις. Είναι απαραίτητα πολίτες της Τήνου και χριστιανοί ορθόδοξοι. Το αξίωμα του επιτρόπου είναι «τιμητικό και άμισθο».

Το ΠΙΙΕΤ είναι ένα από τα πλουσιότερα Ιδρύματα στην Ελλάδα, με τεράστια ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα. Παρότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το ταμείο του παρουσιάζει αυξομειώσεις, εντούτοις τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών στο παγκάρι εξακολουθούν να θεωρούνται αστρονομικά. Ενδεικτικό είναι: Πέρυσι, τα έσοδα έφτασαν τα 5.000.486,28 ευρώ και πρόπερσι τα 3.116,139,42 ευρώ. Πριν από την οικονομική κρίση, το 2007, τα έσοδα ανέρχονταν σε 5.550.000 ευρώ με το 2006 να φτάνουν το ποσό της τάξεως των 5.947.000 ευρώ.

Δημοφιλή