O παράξενος κόσμος του Reddit: Από την ονομασία μιας φάλαινας σε κουβεντούλα με τον Ομπάμα

O παράξενος κόσμος του Reddit: Από την ονομασία μιας φάλαινας σε κουβεντούλα με τον Ομπάμα
The alien greeted me when powering on the device.
The alien greeted me when powering on the device.
carlosgomez/Flickr

Το Reddit, με τον δύσχρηστο παρωχημένο σχεδιασμό του και την ιδιόμορφη ελευθερία του, μένει εδώ και χρόνια απτόητο από τις αλλαγές γύρω του, στην εξέλιξη του σε ένα από τα σημαντικότερα sites του internet. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο forum στον κόσμο. Οι χρήστες δημιουργούν λογαριασμό δωρεάν, χωρίς καν να δηλώσουν το mail τους και μπορούν να ανεβάζουν ό,τι θέλουν -κείμενα, links, φωτογραφίες- για οποιοδήποτε θέμα θέλουν και χωρίς σχεδόν καμία λογοκρισία. Το χαοτικό υλικό που ανεβαίνει καθημερινά, χωρίζεται θεματολογικά σε subreddits. Οι χρήστες βαθμολογούν κάθε τι που ανεβαίνει και, βάσει αυτού καθορίζεται η προτεραιότητα με την οποία εμφανίζονται τα post.

Το Reddit ιδρύθηκε το 2005 από 4 συμφοιτητές στο University of Virginia. Απέκτησε δημοτικότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που όμως δε μεταφράστηκε σε έσοδα για τους δημιουργούς του, μέχρι το 2006, όταν ο όμιλος Condé Nast αγόρασε το site. Αν και το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, λέγεται πως ήταν μικρότερο από 20 εκατομμήρια δολάρια, τιμή εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τη σημερινή αξία του site. Πάντως οι 4 ιδρυτές γιόρτασαν τότε την εξαγορά, με ένα περιθωριακό Halloween Party.

Το 2011 το site τελικά αυτονομήθηκε διοικητικά από την Condé Nast, αφού ήταν οξύμωρο ένα site με τόσο εναλλακτικό περιεχόμενο να είναι συνδεδεμένο με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εμπορικούς ομίλους του κόσμου.Σήμερα, το 6% των ενήλικων χρηστών του internet χρησιμοποιούν το Reddit, του οποίου οι σελίδες φτάνουν τις 5.1 εκατομμύρια προβολές μηνιαίως. Η επισκεψιμότητα του είναι τόσο μαζική που πολλά μικρά site κρασάρουν όταν τα link τους δημοσιεύονται στο Reddit. Το φαινόμενο μάλιστα λέγεται SlashDot effect ή Reddit Hug of Death.Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όντας μαζικό και έχοντας ελάχιστους κανόνες για το περιεχόμενο του που λογοκρίνεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Reddit είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα του πως θα λειτουργούσε το internet χωρίς έλεγχο.

Μερικά από τα καλά, τα κακά αλλά τα σε κάθε περίπτωση ενδιαφέροντα που συνέβησαν το Reddit τα τελευταία χρόνια

Ονόμασε μία φάλαινα

Οι χρήστες του Reddit κάποιες φορές ενώνονται για διαμορφώσουν αποτελέσματα σε polls του internet. Μία τετοια περίπτωση ήταν το 2007, όταν η Greenpeace κάλεσε το κοινό να αποφασίσει το όνομα μίας φάλαινας που παρακολουθούσε η οργάνωση στα πλαίσια μίας εκστρατείας κατά της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία. Οι χρήστες του Reddit τότε πρότειναν και ανέδειξαν το Mr. Splashy Pants. Η Greenpeace, θέλοντας να αποφύγει το όνομα, έδωσε παράταση στο poll για μία εβδομάδα, μέχρι το Mr. Splashy Pants να ξαναβγεί πρώτο με ποσοστό 78%.

Άνοιξε διάλογο μεταξύ του Obama και των Redditors

Το πολύ δημοφιλές subreddit IAmA (Ask Me Anything) καλεί διάσημους ανθρώπους να απαντήσουν live σε ερωτήσεις των χρηστών του Reddit. Από το 2009, έχουν συμμετάσχει μεταξύ άλλων ο Obama, η Madonna και o Bill Gates. Αργότερα το περιοδικό Atlantic ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Reddit, για τη δημιουργία του "Ask Washington Anything”, όπου τις ερωτήσεις θα απαντάνε μέλη του Washington D.C.

Φιλοξένησε -και φιλοξενεί- προσβλητικό περιεχόμενο

Το 2012 το Reddit κατηγορήθηκε έντονα για το πολύ δημοφιλές subreddit r/creepshots, όπου οι χρήστες ανέβαζαν ακούσια τραβηγμένες σεξουαλικές φωτογραφίες γυναικών. Μάλιστα όταν η Monicatti κατήγγειλε ότι μία φωτογραφία της είναι στο site, της ζητήθηκε να παρουσιάσει περεταίρω αποδείξεις ότι όντως πρόκεται για δική της φωτογραφία. Το subreddιt τελικά διαγράφηκε αλλά πολλά παρόμοια εμφανίστηκαν στη θέση του.

Δημιούργησε σύγχυση στην τρομοκρατική ενέργεια της Βοστώνης

Με τη δημιουργία ενός subreddit με τίτλο Find the Boston Bombers, οι redditors προσπάθησαν να παρέχουν υλικό για της διαλεύκανση του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βοστώνη το 2013. Το αποτέλεσμα ήταν να διασυρθούν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το γεγονός, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια ενός από τα θύματα.

Έγινε η πλατφόρμα διασυρμού διασήμων το περασμένο καλοκαίρι

Τον περασμένο Αύγουστο, το Reddit έγινε η πλατφόρμα για να έρθουν στη δημοσιότητα και να μοιραστούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες διάσημων, όπως η Jennifer Lawrence, που είχαν διαρρεύσει από το iCloud τους. Οι φωτογραφίες θα είχαν δημοσιευτεί έτσι και αλλιώς, όμως το Reddit διευκόλυνε την κατάσταση.

Μερικά ενδιαφέροντα Subreddits

Οι χρήστες δημοσιεύουν υλικό -από εξώφυλλα εφημερίδων μέχρι αντικείμενα- 100 ετών.

Φιλοσοφικές συζητήσεις επι παντός επιστητού, όπως αν πρέπει η πορνεία να είναι νομίμη.

Ο καθένας ανεβάζει οποιαδήποτε ερώτηση και αυτή απαντάται με τρόπο απλό, σα να απευθύνεται σε πεντάχρονο.

Ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους με αυτοκτονικές τάσεις και σε συγγενείς τους και εμπειρίες ανθρώπων που έχουν κάνει απόπειρα, πάντα από την κοινότητα του Reddit.

Όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά πάντα χρήσιμο!

Εμπειρίες ανθρώπων που δοκιμάζουν να σταματήσουν να αυνανίζονται και να βλέπουν πορνό για ένα χρονικό διάστημα.

Το πιο γνωστό subreddit, στο οποίο οι redditors συζητάνε τα πάντα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι ιστορίες πρώην νεο-Ναζιστών για το πως άλλαξαν ιδεολογία.

Δημοφιλή