Κάτι τρέχει στη ΔΗΜΑΡ: Το γραφείο τύπου ερμηνεύει τον πρόεδρο περί αργυρώνητους και αποστάτες

Κάτι τρέχει στη ΔΗΜΑΡ: Το γραφείο τύπου ερμηνεύει τον πρόεδρο περί αργυρώνητους και αποστάτες
Sooc

Σύγχυση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στον ραδιοφωνικό σταθμός ΒΗΜΑ FM.

Ο κ. Κουβέλης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ σημείωσε ότι εάν κάποιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι προφανές ότι δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη ή αργυρώνητο».

«Μακριά από εμένα οι αφορισμοί περί αποστασίας, κουμπαράδων, αργυρώνητων και όλα τα σχετικά. […] Καλό είναι λοιπόν ο τόπος να απομακρυνθεί από τις λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετούντων και όλα αυτά» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Για τη στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή είπε ότι «σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή ΠτΔ. Θα είναι σταθερή. Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας».

Η σύγχυση όμως προκλήθηκε, όταν το γραφείο τύπου της ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, προσπάθησε να ερμηνεύσει τα ξεκάθαρα λεγόμενα του προέδρου, ότι δεν θα χαρακτηρίσει αργυρώνυτους και αποστάτες, κάποιους από τους βουλευτές τους, όπως το Νίκο Τσούκαλη, τη Νίκη Φόυντα και τον Θωμά Ψύρρα, που είχαν εκφραστεί αρκετές ημέρες υπέρ της εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, αν και τελευτάι δήλωσαν ότι θα σεβαστουν τις κομματικές επιλογές.

Το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να ερμηνεύσει με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη, σχολιάζοντας:

«Επειδή ορισμένοι επιλέγουν να διαβάζουν κατά το δοκούν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ FM” και να απομονώνουν φράσεις κατά τις πολιτικές τους ορέξεις, παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα για την προεδρική εκλογή, όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο σταθμός:

Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή ΠτΔ. Θα είναι σταθερή. Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αναπτύσσονται δύο τάσεις, Κυρίαρχη είναι αυτή με τους βουλευτές που επιδιώκουν ανοικτά μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με κοινά ψηφοδέλτια.

Υπάρχουν όμως και αυτοί, που ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται η επιστροφή στο παρελθόν. Το όλο θέμα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς το όνομα του Φώτη Κουβέλη, έχει εμπλακεί και στα σενάρια της προεδρολογίας.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια, είναι:

Να προταθεί ο Φώτης Κουβέλης στην τρίτη προεδρική εκλογή και εφ' όσον δεν προχωρήσει η πρόταση για τον Σταύρο Δήμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλη ανακοίνωση ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Το δεύτερο είναι ο Φώτης Κουβέλης να προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αν κερδίσει Ο ΣΥΡΙΖΑ και αν σχηματίσει κυβένρηση.

Υπάρχουν και άλλα σενάρια αναφορικά με την προεδρία και τον Φώτη Κουβέλη, αλλά το σίγουρο είναι σε αυτά τα δύο που αναφέραμε κάποια στελέχη της ΔΗΜΑρ, δεν κρύβουν τη διαφωνία τους.

Δημοφιλή