ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2014 16:55 EET | Updated 15/12/2014 16:55 EET

ΝΑΤΟ: Ρωσικά μαχητικά θέτουν σε κίνδυνο εμπορικές πτήσεις

Bloomberg via Getty Images
Russian Air Force Knights SU-27 jets, manufactured by Sukhoi Co., fly during an aerobatics display at the China International Aviation & Aerospace Exhibition in Zhuhai, Guangdong province, China, on Wednesday, Nov. 12, 2014. The air show takes place from Nov. 11-16. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή της Βαλτικής, όταν η Στοκχόλμη διαμαρτυρήθηκε για ένα ρωσικό μαχητικό το οποίο, όπως κατήγγειλε, πετούσε σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα πολιτικό αεροσκάφος, ενώ είχε θέσει εκτός λειτουργίας ένα από τα όργανα εντοπισμού του.

Το περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή στη νότια Σουηδία αναζωπύρωσε τις εντάσεις σχετικά με τις πτήσεις των μαχητικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή, που έχουν αυξηθεί ραγδαία φέτος λόγω εν μέρει της εμπλοκής της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Η Φινλανδία επίσης έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις «Σκοτεινές Πτήσεις» που πραγματοποιούνται με κλειστούς τους αναμεταδότες θέσης των ρωσικών αεροσκαφών.

«Δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα αύξησης του αριθμού των πτήσεων αλλά επίσης και για τον τρόπο που διεξάγουν τις πτήσεις αυτές. Δεν υποβάλουν τα σχέδια πτήσεων τους και δεν επικοινωνούν με τους πύργους ελέγχου των πολιτικών πτήσεων και δεν ανοίγουν τους αναμεταδότες τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Αποτελούν κίνδυνο για την κυκλοφορία των πολιτικών αεροσκαφών. Το σημαντικό είναι ότι το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και αναχαιτίζουμε τις ρωσικές πτήσεις» επισήμανε ο ίδιος.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι αεροσκάφος της έθεσε σε κίνδυνο το αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας επισήμαναν ότι το ρωσικό αεριωθούμενο έκλεισε τον αναμεταδότη του—έναν πομπό που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό ενός αεροσκάφους, ειδικά σε εναέριο χώρο με μεγάλη κίνηση.

Ενώ τα πολιτικά αεροσκάφη υποχρεούνται να πετάνε έχοντας ανοικτούς τους αναμεταδότες τους συνεχώς, τα στρατιωτικά αεροσκάφη επιτρέπεται να τους κλείνουν όταν πετάνε σε διεθνή εναέριο χώρο, εφόσον προσέχουν τις άλλες πτήσεις.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου επισήμανε ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πάντα αφήνουν ανοικτούς τους αναμεταδότες τους όταν πετάνε στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Η Σουηδία και η Δανία ανέφεραν ότι κάλεσαν τους πρεσβευτές της Ρωσίας για να ζητήσουν εξηγήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των στρατιωτικών αεροσκαφών τα οποία, όπως ανέφεραν οι σουηδικές αρχές, ανάγκασαν το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση της SAS από την Κοπεγχάγη στο Πόζναν της Πολωνίας να αλλάξει πορεία.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)