ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/12/2014 02:37 EET | Updated 15/12/2014 10:22 EET

Εκκενώθηκε το Σύνταγμα από τους Σύρους πρόσφυγες

sooc

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τα ξημερώματα της Κυριακής προς τη Δευτέρα τους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται επί σειρά ημερών στον χώρο της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το κοινοβούλιο.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε περίπου στις 3 τα ξημερώματα. Οι πρόσφυγες μπήκαν σε οχήματα και απομακρύνθηκαν.

Περισσότερα από 60 άτομα βρίσκονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Περίπου 100 πρόσφυγες, κυρίως μητέρες με παιδιά είχαν μεταφερθεί από το απόγευμα της Κυριακής σε κοινονικές δομές.

Η πλατεία Συντάγματος είναι άδεια. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στο σημείο παρέμεναν αστυνομικές δυνάμεις.

IMG_0840 από HuffPost_Greece

Το Χρονικό

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν στο Σύνταγμα για 25 ημέρες. Αρχικά, οι άνδρες έκαναν και απεργία πείνας την οποία έσπασαν σιωπηρά πριν από μερικές ημέρες, σε αντίθεση με τους μετανάστες της Υπατίας, δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά ζητούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε συμβιβαστική λύση: Οι πρόσφυγες δέχτηκαν την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για παροχή ασύλου. Κινητικότητα υπήρξε και στο θέμα της στέγασης τους. Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρθηκε να φολοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων και έκανε αίτημα και στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής για να προσφέρουν στέγη.

603 πρόσφυγες εντάχθηκαν στη λίστα για την παροχή ασύλου. Συμφώνησαν μάλιστα να εκκενώσουν την πλατεία Συντάγματος το μεσημέρι της Κυριακής.

Ωστόσο στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αμαλίας άρχισαν να συρρέουν και άλλοι πρόσφυγες από τη Συρία, διεκδικώντας κι αυτοί να μπουν στις λίστες. Το μεσημέρι της Κυριακής ένας 15χρονος Σύριος, απείλησε πως θα αυτοκτονήσει αν δεν βρεθεί λύση.«Δεν θα ζήσουμε έτσι. Προτιμώ να πεθάνω» έλεγε το ανήλικο αγόρι, ενώ οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν.

Τελικά, ο νεαρός όπως και η μητέρα του που βρισκόταν δίπλα του μεταφέρθηκαν σε στεγασμένο χώρο λίγη ώρα αργότερα.

Ταυτόχρονα, άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων που έκαναν λόγο για ακραία εκμετάλευση από διακινητές.

Ο Υπουργός Δημόσιας τάξης, με γραπτή δήλωση του μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο για κυκλώματα δουλεμπόρων.

Δήλωση Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους. Η Ελληνική Πολιτεία σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου, αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το δράμα τους και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση. Το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί, διαχρονικά, ένα μοναδικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης», γράφει ο υπουργός στη δήλωση που έκανε με αφορμή την πρωινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Σύνταγμα.

Για διακινητές που προσπαθούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες πολιτικού ασύλου είχε μιλήσει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος. Είχε μάλιστα υποστηρίξει πως αφότου έκλεισε η συμφωνία με τους Σύρους, οι πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει δίκιο όταν λέει ότι στο Σύνταγμα συνέρρευσαν και άλλοι πρόσφυγες από τη Συρία. Πράγματι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως βρίσκονται 15.000 Σύροι, των οποίων το θέμα δεν έχει αντιμετωπισθεί συνολικά. Η μόνη έμμεση αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα πολέμου, είναι πως η αστυνομία έχει εντολές να μην τους συλλαμβάνει.

Όπως δηλώνει και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, αν το ελληνικό κράτος και η ΕΕ δεν εξετάσουν συνολικά το θέμα της παροχής ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία, το μόνο που μένει στους πρόσφυγες για να μπορέσουν να αιτηθούν άσυλο είναι να κατασκηνώσουν στο κέντρο της Αθήνας ή να απειλήσουν ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Όσο για τους διακινητές, είναι μια πραγματικότητα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων κατάφεραν να φθάσουν στην Ελλάδα μέσω δουλέμπορων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο υποδοχής των προσφύγων, τόσο περισσότερο θα είναι έρμαια των διάφορων επιτήδειων.