ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/12/2014 06:48 EET | Updated 15/12/2014 07:38 EET

Σοφία Βούλτεψη: «Αιτία πολέμου η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ»

sooc

Για casus belli έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο "να κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ε.Ε". Αν και τον τελευταίο καιρό οι τόνοι έχουν ανέβει, η δήλωση της κ. Βούλτεψη κορυφώνει την ένταση, καθώς ακόμα και αν ο όρος "αιτία πολέμου" χρησιμοποιείται εκ παραδρομής, τέτοιες εκφράσεις θυμίζουν άλλες εποχές και καλό είναι να αποφεύγονται.

Αναφερόμενη σε δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα ότι θα αποδοθούν ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές η Σοφία Βούλτεψη είπε σε εμφάνιση της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA: «Η προειδοποίηση επιστρέφεται, θα αποδοθούν πράγματι ευθύνες όχι μόνο πολιτικές και θα διαλέξει εκείνος το όργανο υπό τους ήχους του οποίου θα του αποδοθούν αυτές οι ευθύνες». Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Εάν κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ΕΕ, αυτό αποτελεί casus belli, αιτία πολέμου, αυτά όλα τα οποία ακούγονται οδηγούν σε αυτό, σε διακινδύνευση της χώρας όσον αφορά στη θέση της στην ΕΕ".

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις της κ. Βούλτεψη για κήρυξη πιστωτικού γεγονότος στη χώρα εφόσον προκηρυχθούν εκλογές: «Πρέπει όλοι οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χρόνος γι' αυτά για τα οποία συζητούν. Η χώρα ξαναβρέθηκε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού, έχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».

Η διορθωτική δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη

Λίγο αργότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε διορθωτική δήλωση τουλάχιστον για το ένα σκέλος των όσων είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega :

«Είναι προφανές ότι ουδέποτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο» διευκρίνισε σε γραπτή της δήλωσή.

Όπως σημειώνει η κα Βούλτεψη, στην εκπομπή του «Μέγκα» αναφέρθηκε στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s περί «αρνητικού πιστωτικού γεγονότος», καθώς και στις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους χωρών όπως η Γαλλία και η Φινλανδία.

Ωστόσο, συνεχίζει «είναι απορίας άξιο πώς μια αναφορά σε ένα γεγονός, μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως …«δήλωση», κάτι το οποίο δεν συνέβη. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν πως οι αναφορές των διεθνών οίκων είναι περισσότερο επικίνδυνες από δηλώσεις για μονομερή διαγραφή του χρέους, μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων και «σκληρές διαπραγματεύσεις» από «σκληρά καρύδια», υπό τους ήχους νταουλιών, ζουρνάδων και λυρών».