ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/12/2014 13:41 EET | Updated 15/12/2014 13:42 EET

Τί σχέση μπορεί να έχει η υπέρταση με την περιοχή όπου κατοικείτε

OMAR TORRES via Getty Images
A nurse takes a patient's blood presure at the Navy Hospital in Mexico City on May 03, 2009 where Mexicans go to check up the flu symptoms. The influenza A (H1N1) (swine flu) virus epidemic in Mexico appears to be 'in a stabilization phase,' Health Minister Jose Angel Cordova said Saturday, but he warned the country was not out of the woods yet. AFP PHOTO/OMAR TORRES (Photo credit should read OMAR TORRES/AFP/Getty Images)

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση διατρέχει κάποιος που κατοικεί κοντά σε εθνική οδό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι 20% μεγαλύτερος για κάποιον που μένει κάτω από τα 100 μέτρα σε σχέση με αυτόν που μένει στα 1000 μέτρα και πάνω, μακρύτερα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Τα στοιχεία παρουσίασε, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 18ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19-20 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισης της και στα προβλήματα που προκύπτουν από την μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ο κ. Τσιούφης τόνισε ότι, περίπου 4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα - πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος γιατρού τους.

Όσον αφορά τις επισκέψεις στον γιατρό, είπε ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.

Σημαντικό παράγοντα για τη ρύθμιση της πίεσης αποτελεί και η διατροφή και, όπως είπε ο κ. Τσιούφης, η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό.

Η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ