ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/12/2014 09:30 EET | Updated 16/12/2014 10:43 EET

Μοσκοβίσι: «Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ»

Sooc

Να σταματήσει τις φήμες περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, προσπάθησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να δηλώσει την προτίμηση του στις κυβερνήσεις που στοχεύουν στη «διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης και των μεταρρυθμίσεων».

Ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε ότι «Δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ίσχυε για ορισμένους πριν από κάποιο διάστημα. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα».

Αναφορικά με τις εκλογές και την προτίμηση της Ε.Ε, ο κ. Μοσκοβισι είπε ότι «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές κάθε λαού. Μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις αλλά βέβαια έχουμε και τις προτιμήσεις μας. Και η προτίμησή μας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης και οι μεταρρυθμίσεις»

Παρά τη βροχή ερωτημάτων ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι δεν παρεμβαίνει. «Η Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι στην παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι θέμα ακεραιότητας για την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα κόμματα, υπάρχει η Βουλή και αυτοί θα επιλέξουν. Δεν είναι δική μου δουλειά να υπεισέρχομαι σε τέτοια θέμετα. Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Στουρνάρα που είναι δουλειά του να μιλάει γι αυτά τα πράγματα» τόνισε.

Πάντως ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε τον κ. Τσίπρα ο Επίτροπος ανάφερε: «Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης.  Είμαι εδώ εάν θέλει ο κ. Τσίπρας να με συναντήσει στις Βρυξέλλες, είναι ευπρόσδεκτος». 

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα από μια δέσμη μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων. «Πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί».

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «απεχθάνομαι τα Plan B» και πρόσθεσε ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά «τέλη Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς φέυγει η τρόικα από την Ελλάδα και μπαίνουμε σε μια νέα φάση σχέσεων.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «δεν είναι λογικό να λέει κάποιος ότι δεν μπορεί να αποπληρωθεί ένα μεγάλο χρέος. Αυτό είναι χρεοκοπία».

«Οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αβεβαιότητα αλλά οι αγορές δεν ειναι ηγέτες είναι μια παράμετρος της οικονομίας» σημείωσε προσθέτοντας ότι προβλέπεται ανάπτυξη σχεδόν 3% του ΑΕΠ το 2015. Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της απασχόλησης στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ωστόσο όμως ανέφερε ότι «η ανεργία παραμένει σε τραγικά και απαράδεκτα επίπεδα».