ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2014 14:42 EET | Updated 16/12/2014 17:31 EET

Απάντηση Γιούνκερ σε ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κατανοώ γιατί η ελληνική Αριστερά υπερασπίζεται την άκρα Δεξιά»

FREDERICK FLORIN via Getty Images
EU Commission chief Jean-Claude Juncker delivers a speech during a session regarding the implementation of Parliaments political priorities for 2015, on December16, 2014 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του για την ελληνική κυβέρνηση, που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Εγώ δεν ξέρω ελληνικά και δεν ξέρω τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες. Δεν κατανοώ, γιατί η ελληνική Αριστερά υπερασπίζεται την άκρα Δεξιά. Εγώ μισώ την άκρα Δεξιά» δήλωσε, στο κλείσιμο της συζήτησης για το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, ο πρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του περί «οικείου προσώπου στην εξουσία, στην Ελλάδα», που επικρίθηκαν και από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου.

Προ ημερών ο Γιούνκερ είχε πει ότι προτιμά τα «οικεία πρόσωπα στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις», συμπληρώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα».

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ανέφερε πως δεν θα ήθελε να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις. Ερωτηθείς αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «ακραία δύναμη» απάντησε ότι θα ήθελε «η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την καρδιά τους σε πολλούς αδύναμους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ερμηνευθεί ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Μεταξύ αυτών, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γιώργος Κατρούγκαλος που απηύθυνε σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Γιούνκερ δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως σύγχρονος Πιουριφόυ.

Επικοινωνία Τσίπρα-Σούλτς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς για το θέμα των ευρωπαϊκών δηλώσεων για τις ελληνικές εκλογές -που ερμηνεύονται από αρκετούς ως παρεμβάσεις- με τον Σουλτς να δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους δηλώσεις δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Μάρτιν Σούλτς, διέκοψε ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει επί διαδικαστικού θέματος, αλλά αναφέρθηκε σε παρέμβαση Γιούνκερ στα εσωτερικά της Ελλάδος.

Sponsored Post