ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2014 09:31 EET | Updated 18/12/2014 09:31 EET

Μπαράζ επιθέσεων από τη Μπόκο Χαράμ σε Καμερούν και Νιγηρία

Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία πραγματοποίησε επίθεση σε βάση του στρατού του Καμερούν, προβαίνοντας παράλληλα σε απαγωγή τουλάχιστον 100 ανθρώπων από χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Όπως ανακοινώθηκε από τον στρατό του Καμερούν, την Τετάρτη στρατιώτες που σταθμεύουν στο Αμσιντέ, στα σύνορα με τη Νιγηρία «απάντησαν» σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ, σκοτώνοντας 116 ισλαμιστές, με έναν νεκρό από πλευράς τους.

Όπως έγινε γνωστό, εκατοντάδες ισλαμιστές επιτέθηκαν ταυτόχρονα στη στρατιωτική βάση και σε αυτοκινητοπομπή του στρατού και κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο οχήματα.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτοκινητοπομπή η οποία αποτελείτο από ένα στρατιωτικό φορτηγό και τέσσερα ημιφορτηγά του τάγματος ταχείας επέμβασης (επίλεκτη μονάδα του στρατού του Καμερούν) έπεσε σε ενέδρα κατά την οποία εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα η στρατιωτική βάση της Αμσιντέ δεχόταν επίθεση από «εκατοντάδες μαχητές της Μπόκο Χαράμ».

«Από την πλευρά των ισλαμιστών, καταμετρώνται 116 νεκροί σε έδαφος του Καμερούν και ζημιές σε νιγηριανό έδαφος, μετά τα πυρά του πυροβολικού μας» αναφέρθηκε. Όσον αφορά στις απώλειες των δυνάμεων του Καμερούν, ανακοινώθηκε ένας νεκρός, ενώ ένας αξιωματικός δεν έχει παρουσιαστεί στην υπηρεσία.

«Όσον αφορά τις υλικές ζημιές, ένα ημιφορτηγό και ένα φορτηγό των αμυντικών μας δυνάμεων καταστράφηκαν, ενώ οι δράστες κατέλαβαν ένα στρατιωτικό φορτηγό» ανακοινώθηκε.

Επίθεση σε χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αντάρτες επιτέθηκαν σε απομακρυσμένο χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 ανθρώπους και απαγάγοντας τουλάχιστον 100.

Το BBC επικαλείται επιζώντα της επίθεσης, ο οποίος ανέφερε ότι οι αντάρτες αιχμαλώτισαν νεαρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το χωριό Γκουμσούρι. Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή, αλλά τα νέα έγιναν γνωστά σήμερα, όταν επιζώντες κατέφθασαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά εξτρεμιστικής βίας μέσα στο έτος, κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Η «ταυτότητα» της Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική οργάνωση ιδρύθηκε το 2002. Σε πρώτη φάση επικεντρωνόταν στην αντίθεση προς τη δυτική παιδεία (Μπόκο Χαράμ σημαίνει «η δυτική παιδεία απαγορεύεται» στη γλώσσα Χάουσα). Το 2009 σηματοδότησε την έναρξη ενόπλων επιθέσεων από πλευράς της, με στόχο την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.

Ανακηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ το 2013. Η δραστηριότητά της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, ιδίως στα βορειοανατολικά της χώρας, εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους.