ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/12/2014 10:01 EET | Updated 18/12/2014 12:02 EET

Υπέρ της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος ψήφισε η γερμανική Βουλή

eurokinissi

Η γερμανική βουλή ενέκρινε σήμερα τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις για την πιστωτική γραμμή στήριξης.

Παράλληλα, στην Ελλάδα αναφέρθηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με τις προτεραιότητες του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: "Στις χώρες της κρίσης διαπιστώνουμε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τρεις από πέντε χώρες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματα προσαρμογής. Ακόμη κι αν έχουν να γίνουν πολλά στην Ελλάδα οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλύτερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια".

Στο προοίμιο της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Πφάιφερ δήλωσε στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung ότι "η κοινοβουλευτική ομάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα και τη συνέχεια των ελέγχων γύρω από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων". Και τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, ότι η γερμανική βουλή "δεν θα δώσει στην Ελλάδα λευκή επιταγή".

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατέστησαν τη χώρα πιο ανταγωνιστική [...]. Φέτος η Ελλάδα θα έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Σόιμπλε στους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς.

«Το 2012, η Ελλάδα είχε δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να υποχωρεί 7%. Φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% και του χρόνου η ανάπτυξή της αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω. Η χώρα είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία τρία τρίμηνα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» τόνισε ο γερμανός υπουργός.

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα συνεχιστούν, η Ελλάδα μπορεί να έχει περαιτέρω επιτυχίες» υπογράμμισε ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» μέσα σε ένα «εύλογο χρονικό διάστημα».

Πάντως, «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στις χρηματαγορές, η οποία σε έναν ορισμένο βαθμό πυροδοτείται από την εσωτερική (πολιτική) κατάσταση στην Ελλάδα, και αυτή αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Αυτή η «τεχνική παράταση είναι απαραίτητη και νόμιμη» επισήμανε. Επέμεινε ωστόσο στην πάγια θέση πως η Ελλάδα «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και ότι αυτό θα φέρει τη «σταθεροποίηση για όλους, για την Ελλάδα, για τις αγορές, για την ευρωζώνη συνολικά».

Ο Β. Σόιμπλε, στην ομιλία του λίγο πριν από την ψηφοφορία, που ενέκρινε την παράταση του προγράμματος, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «το σωστό μήνυμα» σε αυτή την «κρίσιμη φάση».

Ικανοποίηση

Ως «μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Σύμφωνα, επίσης, με το υπουργείο, η συγκεκριμένη έγκριση «πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας».