ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2014 13:01 EET | Updated 18/12/2014 13:02 EET

«Νικήθηκε» από τον Έμπολα ο αρχίατρος της Σιέρα Λεόνε

AP Photo/Michael Duff, File
ASSOCIATED PRESS
AP Photo/Michael Duff, File

Λίγες ώρες ίσως τον έσωζαν από τον θάνατο. Όμως δεν τα κατάφερε. Ο αρχίατρος της Σιέρα Λεόνε, Βίκτορ Γουίλοουμπι, πέθανε σήμερα, Πέμπτη, από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Μόλις λίγες ώρες προτού φθάσει στη χώρα ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του

Ο Γουίλοουμπι είχε διαγνωστεί με τον ιό την περασμένη εβδομάδα. Πιθανότατα κόλλησε από ασθενή του οποίου είχε επιμεληθεί τη θεραπεία, ο οποίος είχε διαγνωστεί με τον ιό και λίγες ημέρες αργότερα πέθανε.

Το πειραματικό φάρμακο Zmab μεταφέρθηκε με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines στη Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του Γουίλοουμπι επιδεινώθηκε ραγδαία, προτού το φάρμακο να είναι διαθέσιμο για να του χορηγηθεί, δήλωσε ο υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας Μπρίμα Καργκμπό.

Ο Καργκμπό δήλωσε ότι ο θάνατος του Γουίλοουμπι είναι ο πιο τραγικός για τη χώρα μετά το θάνατο τον Ιούλιο του μοναδικού ιολόγου και ειδικού στον ιό Έμπολα, του δρ. Σεκ Χουμάρ Χαν.

11 γιατροί πέθαναν στη Σιέρα Λεόνε

Μέχρι στιγμής 12 γιατροί έχουν προσβληθεί στη Σιέρα Λεόνε από τη θανατηφόρο νόσο, εκ των οποίων οι 11 έχουν πεθάνει. Συνολικά, 142 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν διαγνωσθεί με τον Έμπολα, οι 109 εξ αυτών έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πάνω από 6.900 οι νεκροί

Έως και τις 14 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας είχε ανέλθει στους 6.915, ανακοίνωσε χθες ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Σιέρα Λεόνε έχει επιβραδυνθεί.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)