ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2014 18:39 EET | Updated 18/12/2014 18:39 EET

Ζητείται καλύτερος... φράχτης για την προστασία του προέδρου Ομπάμα

Joshua Roberts via Getty Images
Joshua Roberts/Getty Images

Ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει τα κενά ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, αποφάνθηκε: Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρειάζεται προσωπικό, εκπαίδευση και έναν καλύτερο... φράχτη για να προστατεύει τον πρόεδρο!

Η τετραμελής επιτροπή, που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της ότι ο νέος διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την προστασία του Αμερικανού προέδρου και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, θα πρέπει να ενδυναμώσει την αίσθηση της υπευθυνότητας στην υπηρεσία.

Η επιτροπή συνιστά μεταξύ άλλων να αλλαχθεί ο φράχτης του Λευκού Οίκου το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο καινούριος να παρέχει καλύτερη προστασία στην προεδρική κατοικία. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των πρακτόρων που απασχολούνται στην Υπηρεσία γιατί οι υπάρχοντες έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς εργάζονται υπερβολικά μεγάλο αριθμό ωρών.

Μία ακόμη από τις προτάσεις της επιτροπής αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, έχει πέσει «πολύ κάτω από τα αποδεκτά όρια».

Κενά ασφαλείας

Η συγκρότηση της επιτροπής αποφασίστηκε μετά από ένα επεισόδιο, στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ένας βετεράνος του Ιράκ, οπλισμένος με μαχαίρι, σκαρφάλωσε στον φράχτη του Λευκού Οίκου, διέσχισε το γρασίδι και πρόλαβε να μπει μέσα στο κτίριο πριν τον σταματήσει ένας πράκτορας που μάλιστα ήταν εκτός υπηρεσίας εκείνη την ώρα.

Την προηγούμενη ημέρα είχε αποκαλυφθεί ότι ένας ένοπλος ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας με ποινικό μητρώο ανέβηκε στον ίδιο ανελκυστήρα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ατλάντα, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου.

Η τελευταία διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, η Τζούλια Πίρσον, παραιτήθηκε την 1η Οκτωβρίου, μόλις 18 μήνες αφότου είχε διοριστεί στη θέση αυτή.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)