ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2014 10:08 EET | Updated 18/12/2014 10:10 EET

Βενιζέλος: Η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Sooc

Τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού απέρριψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν είναι η λεγόμενη από ορισμένους "κυβέρνηση ειδικού σκοπού", δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οι κυβερνήσεις είναι πάντα εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας».

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, επανέφερε εμφατικά και επιτακτικά την πρότασή του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους που δεν μπορούν να κρατάνε κλειστά χαρτιά- τα οποία δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου- αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, σημείωσε: «Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ο έλεγχος» και επισήμανε: «Είμαστε σε ετοιμότητα συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, αλλά είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική» αν γίνει η «αλόγιστη» επιλογή για εκλογές.

Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν «κυριολεκτικά άγονος», «άγονος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας» τόνισε ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, σημείωσε, το Σύνταγμα προβλέπει τρεις γύρους και στον τρίτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στις 180 ψήφους και «συνεπώς υπάρχει περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις, όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε ακόμα ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι πλειοψηφία συναίνεσης, δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές να σκεφτούν «με πιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση: την εκλογή ΠτΔ και τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ». Αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του λήγοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς μνημόνιο και τρόικα, αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης αν χρειαστεί, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο που έχει επιτευχθεί το 2012.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να βγούμε εθνικά ενισχυμένοι από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι απαιτείται άμεσα ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως σύμβολο εθνικής ενότητας και μια συστράτευση εθνική για τη διαπραγμάτευση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)