ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2014 16:35 EET | Updated 19/12/2014 16:35 EET

Σε νέα δημοσκόπηση για την ανεξαρτησία ή μη της Καταλονίας προηγείται το «όχι»

ASSOCIATED PRESS
Pro-independence demonstrators of Catalonia and Basque Country raise their regional flags as they gather on a square to support an informal independence poll to celebrate in Catalonia, in Pamplona northern Spain, Sunday, Nov. 9, 2014. The pro-independence regional government of Catalonia stages a symbolic poll on secession in a show of determination and defiance after the Constitutional Court suspended its plans to hold an official independence referendum following a legal challenge by the Spanish government. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

To «όχι» στο ενδεχόμενο η Καταλονία να καταστεί ανεξάρτητη προηγείται για πρώτη φορά από το 2011 σε μια νέα τακτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της τοπικής κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη επίσημη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη συμβολική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου σχετικά με την ανεξαρτησία αυτής της ισχυρής αυτοδιοικούμενης περιφέρειας στη βορειανατολική Ισπανία.

Το «ναι» έχασε 5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και έπεσε στο 44,5% ενώ το «όχι» προηγείται πλέον, αφού θα συγκέντρωνε το 45,3% εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο αφότου το ερώτημα αυτό συμπεριλήφθηκε στη δημοσκόπηση που πραγματοποιείται κάθε τέσσερις μήνες.

Το 2011 το «ναι» είχε συγκεντρώσει το 42,9% των ψήφων έναντι ενός 28,2% για το «όχι», ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι ή ότι δε σκόπευαν να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της περιφέρειας είχε έκτοτε αυξηθεί σε αυτήν την έρευνα που διενεργεί το Κέντρο Δημοσκοπήσεων, ένας οργανισμός που συνδέεται με την περιφερειακή κυβέρνηση του Αρτούρ Μας, που έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό τον Οκτώβριο, όταν είχε καταγραφεί ένα 49,4% υπέρ της ανεξαρτησίας και ένα ποσοστό 42,5% κατά της ανεξαρτησίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ