ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/12/2014 11:31 EET

Αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονο άρωμα εκλογών αποπνέει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» το φόρο υπεραξίας για δύο χρόνια.

Έστω και αν η ψήφιση του συγκεκριμένου φόρου, προκάλεσε «εγκεφαλικά» στους ιδιοκτήτες και πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών για το πως θα εφαρμοστεί, τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να καταθέσει άμεσα στη Βουλή διάταξη η οποία θα προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας. «Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση αναστολής του φόρου είναι πλούσιο, καθώς όποια προσπάθεια και αν έγινε για να απλοποιηθεί ο τρόπος εφαρμογής του ήταν αποτυχημένη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη «γονατισμένη» αγορά ακινήτων.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που προκάλεσε ο φόρος και η εφαρμογή του, η έκδοση πριν από λίγες ημέρες ειδικής εγκυκλίου η οποία όχι μόνο δεν έδινε λύσεις στα προβλήματα αλλά δημιουργούσε πολλά περισσότερα.

Το πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου, οδήγησε τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να αποδείξει στους δανειστές ότι η εφαρμογή του φόρου, όχι μόνο δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία, αλλά θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά κατοικίας.

Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να αποφασιστεί το «πάγωμα» του φόρου για τουλάχιστον 2 χρόνια, από τη στιγμή μάλιστα που στον Προϋπολογισμό του 2015 είχαν προβλεφθεί έσοδα μόλις 4,990 εκατ. ευρώ.