ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/12/2014 15:01 EET | Updated 20/12/2014 16:45 EET

Rass: Προβάδισμα 3,4% για ΣΥΡΙΖΑ με καταγγελτική ψήφο στην κυβέρνηση

SOOC

Προβάδισμα 3,4% στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει νέα δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με οκτώ στους δέκα που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θα το κάνουν επειδή δεν πάει άλλο με τη σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη, σε μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, φαίνεται προβάδισμα 6,5% του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, με 31% και 24,5% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,1%, έναντι 23,7% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%.

Οριακά εντός της Βουλής εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Αυξημένο είναι σε μια ακόμη δημοσκόπηση το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που φτάνει το 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί το 34,8% την καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της κοινωνίας και της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το 33,5% θεωρεί καταλληλότερη μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ «καμία» απαντά το 30,3%.

Ακτινογραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Η δημοσκόπηση προσπαθεί παράλληλα να κάνει μια ακτινογραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Στους μεν (ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ) θέτει το ερώτημα: «Για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ», με το 80,5% να δηλώνει «επειδή δεν πάει άλλο με τη σημερινή κυβέρνηση», ενώ το 18,3% επειδή τον εμπιστεύεται πραγματικά.

Από την άλλη, ο φόβος της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι ο λόγος για τον οποίο ψηφίζει ΝΔ το 42,9% των γαλάζιων ψηφοφόρων, έναντι 53,7% που δηλώνει ότι δίνει την ψήφο του στο κόμμα επειδή το εμπιστεύεται πραγματικά.

Φόβος για το μέλλον

Στην ερώτηση «η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ σας δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο για το μέλλον» το 37,2% απαντά η ΝΔ και το 41,9% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 10,7% απαντά κανένας και 10,7% δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Αποσταθεροποίηση οι πρόωρες εκλογές αλλά όχι φόβος για έξοδο από το ευρώ

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 56,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει την οικονομία σε αποσταθεροποίηση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41%.

Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων δεν συμμερίζεται τον «βομβαρδισμό» πολιτικών και διεθνών ΜΜΕ για την απειλή του Grexit, αφού το 58,3% δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ το 38,4% βλέπει ορατό αυτόν τον κίνδυνο.

Μέτρηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διαφορετική είναι η εικόνα αναφορικά με την πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην πανελλαδική μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 24,5%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 5%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν μόνο 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12%.

Στην ερώτηση εάν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αποτελεσματικά, το 59,5% διαφωνεί και το 27,5% συμφωνεί. Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση, το 62,5% διαφωνεί, ενώ μόνο το 27,5% συμφωνεί.

Αναφορικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατία το 51,5% ζητά εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, ενώ το 45% ζητά να διαλυθεί η παρούσα Βουλή, να προκηρυχθούν εκλογές και η επόμενη Βουλή να εκλέξει πρόεδρο.

Sponsored Post