ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2014 10:05 EET | Updated 21/12/2014 10:05 EET

Ιταλία: Ανεβάζει τα ποσοστά της η αποσχιστική, αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά

Pier Marco Tacca via Getty Images
MILAN, ITALY - NOVEMBER 24: Federal Secretary of Lega Nord (the Northern League party) Matteo Salvini speaks with media at the end of the press conference on November 24, 2014 in Milan, Italy.Today in the national headquarters of the Northern League, the party secretary Matteo Salvini, analyzed the results of the election of the Emilia Romagna, during a press conference. (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)

Οι Ιταλοί αρχίζουν όλο και περισσότερο να έχουν θετική γνώμη για το κόμμα Λέγκα του Βορρά και τον νεαρό ηγέτη του Ματέο Σαλβίνι, μεταστρεφόμενοι προς έναν λόγο που τάσσεται κατά του ευρώ και των μεταναστών, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Περίπου το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Σαλβίνι (έναντι 30% τον Νοέμβριο), ο οποίος ανέρχεται στη δεύτερη θέση των [πιο δημοφιλών] πολιτικών μετά τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι (50%), σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Demos&Pi για την εφημερίδα La Repubblica.

Όσο για τη Λέγκα του Βορρά, που είχε εξασφαλίσει ποσοστό 6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, συγκεντρώνει το 13,3% της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που διενεργηθούν εκλογές. Ακόμα πολύ πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) του Ρέντσι (37%) ή ακόμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (19%), βρίσκεται στο εξής σχεδόν στην ίδια θέση με τη Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (13.6%).

Πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικούς μήνες, ο Σαλβίνι, που ονειρεύεται να φθάσει σε ολόκληρη την Ιταλία τα ποσοστά που απέκτησε στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, λάνσαρε την Παρασκευή ένα κίνημα που φέρει το όνομά του προκειμένου να διευρύνει το έρεισμά του στον Νότο.

Πράγματι, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα: 42% έχουν θετική γνώμη στο κέντρο και 28% στον νότο της Ιταλίας.

Και το κόμμα του, που διεκδικεί με ένταση της απόσχιση της "Παδανίας" του Βορρά και δεν έχει παρά μόνο περιφρόνηση για ό,τι βρίσκεται νότια της Τοσκάνης, βλέπει το κέντρο βάρος του να μετατοπίζεται: 18% της πρόθεσης ψήφου στον βορρά, 19% στο κέντρο και 7% στον νότο.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η δημοσκόπηση δείχνει μία σταθεροποίηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία συγκέντρωνε το 69% των θετικών ψήφων τον Ιούνιο, έπεσε στο 43% τον Νοέμβριο και ξανανέβηκε στο 46% τον Δεκέμβριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)