ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 15:53 EET | Updated 22/12/2014 15:53 EET

Ξεπέρασαν τους 7.500 οι νεκροί από τον Έμπολα- Τι λέει ο ΟΗΕ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Sept. 30, 2014, file photo, Nine-year-old Nowa Paye is taken to an ambulance after showing signs of the Ebola infection in the village of Freeman Reserve, about 30 miles north of Monrovia, Liberia. (AP Photo/Jerome Delay, File)

Οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο ανέχονται στους 7.518 σε σύνολο 19.340 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από τον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τρεις ημέρες, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 140. Η επιδημία αυτή, που πλήττει κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Σιέρα Λεόνε έχει αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα, 8.939. Ακολουθεί η Λιβερία με 7.830 και η Γουινέα με 2.581. Όμως οι νεκροί στη Σιέρα Λεόνε είναι 2.556, κατά πολύ λιγότεροι από τη Λιβερία (3.376), γεγονός που οδηγεί ορισμένους ειδικούς να αμφισβητούν τα στοιχεία που δίνει η Φριτάουν.

Εκτός των τριών αυτών χωρών, θύματα του Έμπολα έχουν επίσης αναφερθεί στο Μαλί, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, την Ισπανία και τη Σενεγάλη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, που πραγματοποίησε περιοδεία στη Δυτική Αφρική, τόνισε σήμερα ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν από την επιδημία αλλά και να εξαχθούν συμπεράσματα από τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να είναι προετοιμασμένος για το μέλλον.

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι είναι επείγον να τεθεί σε εφαρμογή μια "στρατηγική ανόρθωσης" της οικονομίας και των συστημάτων υγείας των τριών αφρικανικών χωρών. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει ήδη οδηγίες στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανάπτυξη (PNUD) να εξετάσουν το θέμα. "Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες. Αυτό σημαίνει να αποκαταστήσουμε τις βασικές υπηρεσίες, να ξαναστείλουμε τα παιδιά στο σχολείο και τους ενήλικες στη δουλειά, να ανασυγκροτήσουμε τις κατεστραμμένες οικονομίες και να ασχοληθούμε με τα χιλιάδες ορφανά", συμπλήρωσε.

Ο κόσμος θα πρέπει επίσης "να πάρει ένα μάθημα" και να θέσει σε εφαρμογή "καλύτερα συστήματα ταχείας αντιμετώπισης" των επιδημιών, ώστε "να προετοιμαστεί για την επόμενη επιδημία, μια δοκιμασία που σίγουρα θα έρθει", πρόσθεσε.