ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 07:19 EET | Updated 22/12/2014 09:05 EET

Για φορολογική απάτη θα δικαστεί η αδελφή του βασιλιά της Ισπανίας, Κριστίνα

ASSOCIATED PRESS
Spain's Princess Cristina arrives at the courthouse of Palma de Mallorca in Palma Mallorca, Spain, Saturday, Feb. 8, 2014. Princess Cristina headed into court on Saturday for a historic judicial hearing to help determine whether she and her husband illegally used funds from a company to pay for expenses, including expensive parties at their modernist Barcelona mansion. (AP Photo/Manu Fernandez)

Η πριγκίπισσα Κριστίνα, η αδελφή του βασιλιά Φελίπε του 5ου της Ισπανίας, θα παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενη για φορολογική απάτη, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των Βαλεαρίδων Νήσων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της βασιλικής οικογένειας η οποία επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την έρευνα για διαφθορά εναντίον του συζύγου της πριγκίπισσας.

Οι κατηγορίες εις βάρος της εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις επαγγελματικές δοσοληψίες του συζύγου της, του πρώην ολυμπιονίκη του χάντμπολ Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από δημόσιους πόρους μαζί με τον συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες, όταν ήταν πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ινστιτούτου Noos.

Ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση Χοσέ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα ότι η δίκη της πριγκίπισσας Κριστίνα θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και στην πριγκίπισσα ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 2,6 εκατ ευρώ.

Η έρευνα για την αποκαλούμενη "υπόθεση Nόos" ξεκίνησε το 2010 έπειτα από τις κατηγορίες για πολιτική διαφθορά εναντίον του Ουρνταγκαρίν και του συνεταίρου του Ντιέγκο Τόρες ως επικεφαλής της ΜΚΟ Nóos Institute.

Η ινφάντα Κριστίνα ήταν μαζί με τον σύζυγό της συνιδιοκτήτρια μίας εταιρείας, της Aizoon.

Ο δικαστής εξήγησε ότι η απόφασή του ελήφθη με το σκεπτικό ότι η ανάμειξη της πριγκίπισσας συνετέλεσε στη διάπραξη από πλευράς του συζύγου της φορολογικής απάτης μέσω της Aizoon.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογενείας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ινφάντα Κριστίνα και ο σύζυγός της αρνούνται τις κατηγορίες.

Η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Ισπανικός Βασιλικός Οίκος τονίζει ότι «σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ