ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/12/2014 14:30 EET | Updated 22/12/2014 14:30 EET

Στα 72,7 δισ. ευρώ οι οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο

eurokinissi

To ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το Δημόσιο, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου έφτασαν τα 72,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυσβάσταχτοι φόροι που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των φορολογούμενων τους έχουν αναγκάσει να αφήσουν μόνο μέσα στο Νοέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα πάρα πολλοί ήταν και αυτοί που δεν πλήρωσαν τους προηγούμενους μήνες την εφορία περιμένοντας να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών αυτών έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Νοεμβρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. έφθασε τα 72,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των χρεών προς τα Τελωνεία το οποίο ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά η ΓΓΔΕ συνεχίζει να μην τα υπολογίζει στις στις συνολικές οφειλές.

Τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν στα 12,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 3,25δισ ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά αναφέρεται οτι στο 11μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,40%.