ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2014 08:12 EET | Updated 22/12/2014 09:09 EET

Συλλήψεις νεο-φασιστών στην Ιταλία. Σχεδίαζαν μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων

ASSOCIATED PRESS
Carabinieri policemen stand in a corridor of the court in Milan, Italy, Thursday, April 10, 2014. A Milan judge says a ruling on how Silvio Berlusconi will serve his tax fraud sentence won't be delivered before next week -- a decision that was raising political tensions in Italy. The judge spent more than an hour in chambers with Berlusconi's lawyers for arguments Thursday on whether Berlusconi will perform community service or be placed under house arrest. The lawyers exited without comment. Whatever the decision, Berlusconi's ability to participate in the upcoming European elections will be severely curtailed -- a point causing unrest in his party. (AP Photo/Antonio Calanni)

«Κύμα» συλλήψεων νεο-φασιστών ανά την Ιταλία. Οι αρχές κάνουν λόγο για μέλη οργάνωσης τα οποία ετοίμαζαν μαζικές τρομοκρατικέ επιθέσεις ανά τη χώρα, με στόχο την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος και τη δημιουργία στη συνέχεια, πολιτικού κόμματος ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις τη Δευτέρα στο πλαίσιο παράλληλων επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτελώντας τουλάχιστον 14 εντάλματα τα οποία είχαν εκδοθεί.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε νεο-φασιστική οργάνωση, η οποία φαίνεται πως εμπνέεται από τις ιδέες της Ordine Nuοvo- Νέα Τάξη- την πρώτη εξωκοινοβουλευτική και ακροδεξιά πολιτική οργάνωση της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ordine Nuοvo ιδρύθηκε το 1965, από τον Πίνο Ραούτι με στόχο την ανασύσταση του φασιστικού κόμματος αλλά τελικά διαλύθηκε από την Ιταλική Κυβέρνηση το 1973. Η δράση της ήταν τόσο παραστρατιωτική, όσο και πολιτική αλλά και πολιτιστική. Ο δε ιδρυτής της αλλά και μέλη της Νέας Τάξης μετείχαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις όπως την βομβιστική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα το 1969 και άλλες.

Βάσει των στοιχείων που φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές, οι συλληφθέντες «σχεδίαζαν βίαιες ενέργειες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το δικαστήριο της Άκουιλα.

Συγκεκριμένα σχεδιάζονταν- σύμφωνα με έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία- επιθέσεις σε δικαστήρια, σε αστυνομικά τμήματα, σε φοροεισπρακτικές εταιρείες. Η ομάδα «σχεδίαζε πράξεις βίας με μοναδικό στόχο να αποσταθεροποιήσει τη δημόσια τάξη και την ηρεμία της χώρας» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης, εκτιμάται πως ήθελαν να προχωρήσουν στη σύσταση πολιτικού κόμματος, μετά όμως από την ολοκλήρωση των τρομοκρατικών επιθέσεων που όπως εκτιμάται θα προκαλούσαν αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Τέλος όπως επίσης τονίζεται στο σχετικό έγγραφο, η παράνομη ομάδα, είχε στόχο να παρεισφρήσει σε θέσεις εξουσίας μέσω διεξαγωγής κανονικών εκλογών μετά την παρουσίαση του νέου κόμματος.