ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2014 13:12 EET | Updated 23/12/2014 13:12 EET

Πάνω από 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2014- Σε ποιες χώρες υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα

chameleonseye

Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εφέτος ανά τον κόσμο σε διάφορα θανατηφόρα επεισόδια που σχετίζονταν με την εργασία τους, ανακοίνωσε σήμερα δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Σύμφωνα με την οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το 2014 ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων είναι μικρότερος από αυτόν του 2013 όταν σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων πάντως ερευνά και τους θανάτους άλλων τουλάχιστον 18 δημοσιογράφων για να διευκρινίσει αν οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος έχασαν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή. Η Συρία ήταν η χώρα με τα περισσότερα φονικά συμβάντα. Η χώρα, που βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου, είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 17 νεκρούς δημοσιογράφους.

Συνολικά, από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011 έχουν σκοτωθεί εβδομήντα εννέα δημοσιογράφοι σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Τα τρία τελευταία χρόνια, είναι τα πλέον θανατηφόρα σε όλο τον κόσμο για τους δημοσιογράφους από το 1992, όταν η οργάνωση άρχισε να τηρεί δεδομένα σχετικά με τις δολοφονίες δημοσιογράφων, όπως διευκρινίζει η CPJ.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεκρών δημοσιογράφων το 2014 εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης, ποσοστό που είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των νεκρών δημοσιογράφων είναι ο ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου όπως η Άνια Νίντριγκχαους, μια φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ κάλυπτε τις εκλογές.

Ένας Αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ένας αμερικανοϊσραηλινός ελεύθερος ρεπόρτερ σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το 35% των δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δημοσιογράφοι, ενώ το 27% ήταν είτε φωτογράφοι ή οπερατέρ.