ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2014 08:02 EET | Updated 23/12/2014 08:02 EET

Νέες καταδίκες στην Αργεντινή για τις αρπαγές παιδιών αντιφρονούντων επί δικτατορίας

ASSOCIATED PRESS
Members of human rights groups Mother of Plaza de Mayo, walk during their weekly protest putside Government Palace in Buenos Aires's Plaza de Mayo, to demand justice for their loved ones, Thursday, Aug. 21, 2003. Mothers who lost their children in Argentina's Dirty War claimed victory Thursday after Congress repealed two amnesty laws that shielded hundreds of military officers from prosecution for human rights abuses. (AP Photo/Eduardo Di Baia)

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής καταδίκασε έναν γιατρό και μια μαία για το ρόλο τους στην απαγωγή νεογνών που αρπάχθηκαν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).

Η οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» που ιδρύθηκε το 1977, πολιτική αγωγή στη δίκη, κατάφερε να ταυτοποιήσει 116 παιδιά αντιφρονούντων που δόθηκαν σε στρατιωτικούς ή προσκείμενους στο καθεστώς, σε σύνολο σχεδόν 500 παιδιών, σύμφωνα με αποτίμηση της οργάνωσης αυτής. Ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων κατά τη δικτατορία εκτιμάται σε 30.000 από τις οργανώσεις προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον γιατρό και απόστρατο στρατιωτικό Νορμπέρτο Ατίλιο Μπιάνκο, 69 ετών, σε φυλάκιση 13 ετών και τη μαία Γιολάντα Αρότσε, 85 ετών, σε φυλάκιση επτά ετών.

Αντίθετα, ο γιατρός Ραούλ Εουτζένιο Μαρτίν, 75 ετών, αθωώθηκε και το δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του εκτιμώντας ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Και οι τρεις δικάστηκαν για τον ρόλο τους στο παράνομο μαιευτήριο του κέντρου κράτησης Campo de Mayo, στο Μπουένος 'Αιρες. Οι έγκυες που είχαν απαχθεί γεννούσαν τα παιδιά τους έχοντας τα χέρια και τα μάτια δεμένα.

Τα βρέφη δίνονταν για υιοθεσία, με ψεύτικο όνομα, σε οικογένειες στρατιωτικών ή πολιτών που υποστήριζαν τη δικτατορία.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον πρώην στρατηγό Σαντιάγκο Ομάρ Ριβέρος, 91 ετών, και τον πρώην δικτάτορα Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 86 ετών, σε φυλάκιση 30 και 16 χρόνων αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες, ήδη φυλακισμένοι ισόβια για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι του τομέα όπου λειτουργούσε το παράνομο μαιευτήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ