ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2014 05:53 EET | Updated 23/12/2014 05:53 EET

Προσέλευση ρεκόρ σε αντιισλαμική συγκέντρωση στη Δρέσδη

ASSOCIATED PRESS
Participants of a rally called 'Patriotic Europeans against the Islamization of the West' (PEGIDA) hold German flags during a demonstration in Dresden, eastern Germany, Monday, Dec. 15, 2014. Pegida, a nascent anti-foreigner campaign group, is growing in stature week by week and sparking concern among German officials. For the past nine weeks, activists protesting Germany’s immigration policy and the spread of Islam in the West have been marching each Monday. (AP Photo/Jens Meyer)

Ρεκόρ προσέλευσης, με 17.500 άτομα, σημειώθηκε σε συγκέντρωση «κατά της ισλαμοποίησης» στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι διαδηλωτές τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και άκουσαν ομιλίες σχετικά με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

Οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από μία οργάνωση ονόματι «Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) άρχισαν τον Οκτώβριο.

Παράλληλα με τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκαν και αντι-διαδηλώσεις, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί τοποθετήθηκαν κατά των συγκεντρώσεων του Pegida.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 4.500 αντι-διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες υπό το σλόγκαν «Δρέσδη ελεύθερη από τους Ναζί», τασσόμενοι κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του Pegida επιμένουν ότι δεν είναι νεοναζί, αλλά πατριώτες οι οποίοι ανησυχούν για την επιβίωση της χριστιανικής τους κουλτούρας και των εθίμων τους. Συχνά κατηγορούν τα πολιτικά κόμματα για προδοσία και τα ΜΜΕ για διάδοση ψεμάτων.

Η Pegida έχει εμπνεύσει αντίστοιχες ομάδες σε δυτικές περιοχές, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν την ίδια απήχηση. Ειδικότερα, μικρότερες οργανώσεις διοργάνωσαν συγκεντρώσεις στη Βόννη, το Κάσελ και το Βούρτζμπουργκ, αλλά η προσέλευση ήταν μικρή.