Βεβήλωσαν με αγκυλωτό σταυρό και ναζιστικά σύμβολα στο εβραϊκό νεκροταφείο Λάρισας

Βεβήλωσαν με αγκυλωτό σταυρό και ναζιστικά σύμβολα το εβραϊκό νεκροταφείο Λάρισας
kis

Ένας αγκλυλωτός σταυρός στην πόρτα και στον τοίχο της εισόδου, το σύνθημα rauss juden, με το διπλό s να είναι γραμμένο όπως τα χιτλερικά Ες Ες.

70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, κάποιοι επέλεξαν να προσβάλουν ξανά τη μνήμη, χρησιμοποιώντας τα σύμβολα του ναζισμού.

Είναι η δεύτερη φορά που βεβηλώνεται εβραϊκό νεκροταφείο, τον Ιούνιο του 2009 είχε βεβηλωθεί το νεκροταφείο των Ιωαννίνων.

Οι δράστες είχαν τότε καταστρέψει έξι τάφους, σκότωσαν χελώνα και πασάλειψαν το αίμα της σε μνήματα και προκάλεσαν ζημιές σε τμήμα του κεντρικού μνημείου για το Ολοκαύτωμα.

Σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν για το θέμα το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, επισημαίνουν ότι «σύσσωμος ο ελληνικός εβραϊσμός εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του και καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Λάρισας με αγκυλωτούς σταυρούς, απειλές και αντισημιτικές αναφορές παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για την εξόντωση των Εβραίων στην Ευρώπη. Η βεβήλωση ενός νεκροταφείου, ιερού χώρου νια όλες τις θρησκείες, επισημαίνεται, συνιστά όχι μόνο προσβολή στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας, αλλά και προσβολή προς τον πολιτισμό της χώρας μας και της πόλης της Λάρισας».

Το περιστατικό καταδίκασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Δημοφιλή