ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/12/2014 08:22 EET | Updated 26/12/2014 08:29 EET

Έρχεται η ηλεκτρονική μηνιαία κάρτα στις συγκοινωνίες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

sooc

Η τεχνολογία εισχωρεί όλο και περισσότερο στις αστικές συγκοινωνίες. Μετά την εφαρμογή του mobile ticketing, το οποίο δόθηκε προς πιλοτική χρήση την προηγούμενη Tετάρτη, έρχεται η μετατροπή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε ηλεκτρονική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, η κάρτα θα μοιάζει με πιστωτική, θα φέρει τη φωτογραφία και θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του χρήστη, ενώ τον ρόλο του κουπονιού θα παίζει ένας κωδικός (bar code). «Θέλαμε κάτι ενδιάμεσο μέχρι τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο τέλος του 2016 και αναζητούμε την καλύτερη λύση ώστε οι επιβάτες να μην περιμένουν στις ουρές στα εκδοτήρια για την ανανέωση της κάρτας», είπε μιλώντας στην «H» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OAΣA, Γ. Δημητριάδης.

H νέα κάρτα θα είναι μηνιαία ή ετήσια και εξετάζεται ο τρόπος ώστε να δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στον χρήστη της να αγοράσει την κάρτα οποιαδήποτε μέρα του μήνα με την ισχύ της να λήγει σε ένα μήνα από την αγορά. Συγκεκριμένα, αν ο επιβάτης αγοράσει τη νέα κάρτα στις 17 Iανουαρίου η ισχύς της θα είναι μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πρέπει να γίνει ανανέωση της χρέωσης.

Oι τρόποι πληρωμής της νέας κάρτας θα είναι είτε μέσω μετρητών ή πιστωτικής κάρτας είτε ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με την ανάγνωση του bar code και την αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού μέσω του e - baking.

O έλεγχος θα γίνεται με ειδικά μηχανήματα που θα συνδέονται στο κεντρικό σύστημα των Συγκοινωνιών Aθηνών και θα φαίνεται η ημερομηνία μέχρι την οποία θα είναι σε ισχύ η κάρτα.

«Στόχος μας τόσο με το mobile ticketing όσο και με τη νέα κάρτα που θα δρομολογηθεί σύντομα είναι τόσο οι επιβάτες όσο και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς να περάσουν από την εποχή του χαρτιού (είτε πρόκειται για εισιτήριο είτε για κάρτας) στην εποχή της τεχνολογίας. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού του χαρτιού», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.