«Θα καούμε σαν τα ποντίκια» - Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιβατών του Norman Atlantic

«Θα καούμε σαν τα ποντίκια» - Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιβατών του Norman Atlantic
Eurokinissi

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιβατών του Norman Atlantic που συνεχίζει να φλέγεται ενώ πλέει ακυβέρνητο.

«Το πλοίο έχει πάρει κλίση και ρυμουλκείται. Κινδυνέουμε», δήλωσε αργά το απόγευμα ο επιβάτης Νίκος Παπαθεοδοσίου ο οποίος εκτίμησε ότι στο πλοίο επάνω βρίσκονται ακόμη 300 άτομα. «Αν καίγεται; Ούτε ταινίες δεν έχουν τέτοια φωτιά», είπε χαρακτηριστικά όταν τον ρώτησαν για τη φωτιά η δημοσιογράφοι.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα» είπε το μεσημέρι στo Mega o κ. Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του δρομολογίου Ηγουμενίτσα – Ανκόνα που εκτελούσε το ακυβέρνητο πλέον λόγω πυρκαγιάς Norman Atlantic.

«Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν [...] Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό» συνέχισε. Όπως είπε, ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι αναμένεται ρυμουλκό για να τραβήξει το πλοίο. «Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

«Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω. Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», δήλωσε επίσης στο Mega η επιβάτης Ράνια Φυραίου. Συνεπιβάτης ακούστηκε να φωνάζει «Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο. Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται. Οι σωσίβιες λέμβοι του πλοίου των Μινωικών που έχει φτάσει, δεν μπορεί να πλησιάσει λόγω του κακού καιρού».

Επιβάτης του πλοίου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία νωρίτερα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως το προσωπικό του πλοίου δεν ήταν έτοιμο για μία ανάλογη κατάσταση και δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις λέμβους. Άλλοι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε επαφή με το προσωπικό του πλοίου και μόνοι τους άνοιξαν τα κουτιά, για να πάρουν τα σωσίβια.

Η σύζυγος ενός από τους μάγειρες του πλοίου σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ μετέφερε τις δραματικές στιγμές που της περιέγραψε από το τηλέφωνό ο σύζυγός της. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, θα καούμε σαν τα ποντίκια. Να μας βοηθήσει ο Θεός, Σας αγαπώ πολύ».

Στο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 478 άνθρωποι, 26 συνολικά εθνικοτήτων.

Συγκεκριμένα οι εθνικότητες των επιβατών είναι : 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Δημοφιλή