ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/12/2014 18:59 EET | Updated 29/12/2014 18:59 EET

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η επιλογή επίσπευσης της προεδρικής εκλογής έγινε για το καλό της χώρας

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Evangelos Venizelos, vice president of the Greek government and leader of PASOK party addresses the Greek parliament in Athens ahead of a budget vote by lawmakers on December 7, 2014. The EU's huge bailout programme for Greece, which is due to end this month, will need to be extended but Athens and Brussels are still at loggerheads over the need for more austerity. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Η προεδρική εκλογή επισπεύσθηκε για να βοηθηθεί η χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.

Και εξήγησε ότι όλη η αντιπολίτευση, μαζί και η Χρυσή Αυγή, δεν ήθελε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και, έτσι, δεν βοηθούσε την κυβέρνηση στο ρόλο της ως εθνικού διαπραγματευτή.

Όταν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και ασυνέχεια του κράτους, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων από τους εταίρους και το ΔΝΤ. Όταν διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τη χώρα, πρόσθεσε, τότε αποδυναμώνεται.

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν τα έκανε όλα καλά. Αλλά τόνισε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, η οποία συγκροτείται από δύο παραδοσιακούς αντιπάλους, ενώ στη χώρα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έδωσε λύση σε πολλά ζητήματα και κράτησε τη χώρα όρθια.

Ο ίδιος, όπως είπε, δεν θεώρησε ποτέ εύκολη και δεδομένη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι

δυνατό να σηκώνουν το βάρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανυπαρξία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και της απουσίας σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι στην Ελλάδα δεν διαμορφώθηκε ποτέ πλαίσιο συναίνεσης. Ο ίδιος, πρόσθεσε, είναι υπέρ της συνεννόησης, αλλά, όπως επισήμανε, από το κλίμα των δημοσίων τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης δεν προέκυπτε δυνατότητα επικοινωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι λένε εύκολα μεγάλα λόγια «σε κλίμα λεβεντιάς και αισιοδοξίας». Αλλά, όπως παρατήρησε, δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά διαπραγματευόμενοι σε περίπτωση, προφανώς, που θα είναι στην κυβέρνηση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της παράτασης των δύο μηνών που έδωσαν οι δανειστές ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν τρεις, δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, διότι οι ημερομηνίες είναι επιτακτικές. Και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, η χώρα να είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του να μετέχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη. Όπως είπε αυτό είναι το αυτονόητο καθήκον του πρώην πρωθυπουργού, να στρατευτεί στα ψηφοδέλτια και να μετέχει σε ένα ανοιχτό συνέδριο. Όλα τα άλλα, είπε, είναι αδιανόητα και εκτός ιστορικού ορίζοντα και των δεδομένων της πολιτικής και κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, γιατί, όπως είπε, αν είναι λάθος που η χώρα οδηγείται τώρα σε εκλογές, θα είναι μεγαλύτερο λάθος αν πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει ακυβερνησία, αλλά, από την άλλη, όπως τόνισε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει άλλοθι για κανέναν.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «έκπληκτος» και «άναυδος» από τη στάση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε λάθος αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι κάποια νέα κόμματα, όπως «Το Ποτάμι», φιλοδοξούν να λειτουργήσουν όπως η ΔΗΜΑΡ και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ, να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ