ΔΙΕΘΝΕΣ
30/12/2014 09:05 EET | Updated 30/12/2014 09:07 EET

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σκεφτόταν να γίνει μουσουλμάνος

Keystone-France via Getty Images
UNITED KINGDOM - JULY 26: After the announce of the Conservatives defeat in the British general election, the Prime Minister left 10, Downing Street by the backdoor and entered his car to say goodbye to King GEORGE VI. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Να γίνει μουσουλμάνος σκεφτόταν ο εμβληματικός ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας Sir Winston Churchill όπως αποκαλύπτει μία επιστολή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Η επιστολή, που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1907, υπογράφεται από τη μέλλουσα κουνιάδα του Churchill, η οποία του ζητούσε να μην αλλαξοπιστήσει.

“Σε παρακαλώ, μην αλλαξοπιστήσεις στο Ισλάμ. Έχω παρατηρήσει από μέρους σου μία τάση προσέγγισης προς την Ανατολή”, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Churchill η Lady Gwendoline Bertie. “Αν έρθεις σε επαφή με το Ισλάμ, ο προσηλυτισμός σου μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα απ' όσο νομίζεις, το κάλεσμα του αίματος, δεν ξέρεις τι εννοώ, πολέμησέ το”, σημειώνει ακόμα.

Σύμφωνα με τη Βρετανική independent,ο Churchill ήρθε κοντά στην ισλαμική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο βρετανικό στρατό στο Σουδάν, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για τον ενθουσιασμό του με το Ισλάμ – σε επιστολή του το 1907 ο Churchill αναφέρει πως θα ήθελε να είναι πασάς.

Την επιστολή ανακάλυψε ο ιστορικός ερευνητής Warren Dockter που ωστόσο υποστηρίζει πως ο Churchill δε σκόπευε στην πραγματικότητα να γίνει μουσουλμάνος.

“Ο Τσόρτσιλ ποτέ δε σκέφτηκε σοβαρά να προσηλυτιστεί”, δηλώνει ο Dockter στη βρετανική εφημερίδα Independent. “Ήταν λίγο πολύ άθεος εκείνη την εποχή, άλλωστε. Ωστόσο, είχε έναν ενθουσιασμό για την ισλαμική κουλτούρα, που ήταν συχνό φαινόμενο τη Βικτωριανή εποχή”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγωνία που εκφράζει στην επιστολή της η Lady Gwendoline Bertie έχει να κάνει με ένα επικείμενο ταξίδι του στην Αφρική, καθώς και με τη στενή φιλία του με τον ποιητή Wilfrid S. Blunt, γνωστό λάτρη του αραβικού κόσμου.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk