Εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα. Προβλήματα ηλεκτροδότησης και μετακινήσεις μετ' εμποδίων

Εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα. Προβλήματα ηλεκτροδότησης και μετακινήσεις μετ' εμποδίων
eurokinisi

Με ένταση συνεχίζεται η «επέλαση» του χιονιά στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ και η Αττική άρχισε να «ντύνεται» στα λευκά σε αρκετές περιοχές. Ακόμη όμως και όπου οι πρώτες νυφάδες δεν έκαναν την εμφάνισή τους, παρατηρήθηκε χιονόνερο και τσουχτερό κρύο, οι μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αττική διεξάγονταν μετ' εμποδίων ενώ παρουσιάστηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται όμως να είναι ακόμη πιο έντονα την Τετάρτη.

Ενημέρωση για τον καιρό είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.deltiokairou.gr

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

Σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε και στο νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 118,5ο έως το 121ο χλμ, στο ύψος της Νεμέας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία ενώ εκατοντάδες οδηγοί ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν για περισσότερες από τρείς ώρες μέχρι να αποκατασταθεί σταδιακά το πρόβλημα. Επίσης την Τρίτη είχε διακοπεί για ώρες η κυκλοφορία στο 205ο χλμ του νέου αυτοκινητοδρόμου Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο ύψος της Τσακώνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή λόγω χιονόπτωσης και η παλαιά εθνική οδός Άργους - Τριπόλεως στον Αχλαδόκαμπο και η εθνική οδός Νεμέας - Κανδύλας όπως και ο δρόμος Άργους - Καρυάς.

Επιπλέον διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης από το ύψος της διασταύρωσης Καρυών στο 30ο έως το 25ο χιλιόμετρο και κλειστός ήταν για ώρες ο δρόμος Σπάρτη -Λογγανίκος - Μεγαλόπολη.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία οχημάτων κρίνεται απαραίτητη και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας-Αττικής, στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο-Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων του Αλεποχωρίου και της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Δερβενοχωρίων. Παράλληλα, η χρήση αλυσίδων συνιστάται και για τους οδηγούς που κινούνται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο 30χλμ στην περιοχή της Μαλακάσας.

Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς, που θέλουν να κινηθούν από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος μέχρι το καζίνο. Επιπλέον, στην παλαιά οδό από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας www.hellenicpolice.gr έχει ενεργοποιηθεί ειδικό μπάνερ που επικαιροποιείται σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και χρήση αλυσίδων σε όλη την επικράτεια.

Η Πολιτική Προστασία συνιστά προσοχή στις μετακινήσεις σε όλη τη Στερεά Ελλάδα κυρίως μέχρι την Πρωτοχρονιά στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού, αλλά και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής, μέτρα για τους αστέγους από τους Δήμους

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει πως είναι η περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων στις περιοχές αρμοδιότητάς της εξαιτίας της κακοκαιρίας. «Η Περιφέρεια δεν περιμένει να κλείσουν οι δρόμοι για να ενεργοποιηθεί. Αλλά βρίσκεται ήδη σε απόλυτη ετοιμότητα. Και τούτο παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της και τα λιγοστά μέσα που διαθέτει. Βρισκόμαστε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, στο πλευρό των πολιτών» δήλωσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μετά την επίσκεψή της στο Κέντρο Συντονισμού της Περιφέρειας για τον εκχιονισμό, στο εργοτάξιο ΔΕΣΕ στο Καπανδρίτι.

Στο μεταξύ ήδη από τη Δευτέρα ο Δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει μέτρα για την προστασία των αστέγων κατά τις ημέρες της κακοκαιρίας και τη διάθεση συγκεκριμένων κλιματιζόμενων χώρων ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με 16 φορείς και οργανώσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει κατά τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχει λάβει και η Περιφέρεια Αττικής ενώ σε συνεργασία με τους Δήμους έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων.

Περιοδικά έντονη χιονόπτωση παρατηρήθηκε και σε περιοχές όπως η Φθιώτιδα ενώ χιόνι έπεσε και μέσα στη Λαμία. Χιόνι έπεφτε όλη την Τρίτη επίσης σε Μπράλο και Καρπενήσι.

Στα λευκά και η Μακεδονία, χιονοπτώσεις και στην Αχαϊα

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές όπως Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χαριλάου και Αϊ Γιάννη. Χιόνισε όμως και στο Ωραιόκαστρο και στο Χορτιάτη.

Πυκνή χιονόπτωση παρατηρείται και όμως και σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπου στις ορεινές περιοχές ο υδράργυρος «δείχνει» συνέχεια υπό το μηδενός. Σε χιονοδρομικά κέντρα όπως στο Σέλι, στο Καϊκακτσαλάν, το Πισοδέρι και τη Βασιλίτσας το ύψος του χιονιού κυμαίνεται πλέον από 30εκ έως και 80εκ.

Από τις διαθέσεις του καιρού δεν γλύτωσαν όμως ούτε νοτιότερες περιοχές όπως της Αχαϊας όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ κλειστός παρέμεινε για ώρες ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Δημοφιλή