ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/12/2014 03:33 EET | Updated 30/12/2014 03:33 EET

Έκρηξη Smart στην Αττική Οδό: Αναζητούν "υψηλό" εκρηκτικό που δεν αφήνει ίχνη

sooc

«Υψηλό» εκρηκτικό αναζητά το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. πάνω στις λαμαρίνες του Smart που εξερράγη εν κινήσει στην Αττική Οδό με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο 35χρονος οδηγός και η 26χρονη φίλη του.

Οι αρμόδιοι αστυνομικοί δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν, δηλαδή κάποιο κομμάτι από εκρηκτικό μηχανισμό, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι το αυτοκίνητο μπορεί να παγιδεύτηκε με ισχυρό εκρηκτικό –όπως ζελατοδυναμίτιδα- που δεν αφήνει πίσω του ίχνη. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ύστερα από τις έρευνες στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα ανιχνευτεί το επόμενο διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν σταλεί τα ρούχα του νεκρού και της φίλης του, όπως και μέταλλα και λαμαρίνες από το Smart.

Οι κάμερες ασφαλείας της Αττική Οδού έχουν καταγράψει λεπτό προς λεπτό την πορεία του οχήματος και την έκρηξη που σημειώθηκε όταν αυτό βρισκόταν χθες στις 7.30 το πρωί στο 50ο χιλιόμετρο σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι κάμερες δείχνουν το αυτοκίνητο να ανατινάζεται και στη συνέχεια να προσκρούει στο πλευρικό διάζωμα. Τα πόδια του 35χρονου οδηγού –αλβανικής καταγωγής- ακρωτηριάστηκαν, ενώ με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς η 26χρονη Αλβανίδα συνοδηγός.

Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι αν υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός ή εκρηκτικά στο Smart αυτά ήταν τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο, από όπου η 26χρονη Αλβανίδα θα πετούσε για Τίρανα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 35χρονος δούλευε πορτιέρης σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Γλυφάδας και δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Σοβαρά εξετάζεται, πάντως, από την Ασφάλεια Αττικής που έχει αναλάβει τις έρευνες το σενάριο η έκρηξη να αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Άτομα δηλαδή της νύχτας να ήθελαν για κάποιο λόγο να βγάλουν από τη μέση το θύμα.

Η δεύτερη εκδοχή είναι η έκρηξη να οφείλεται σε κάποια βλάβη που προκλήθηκε στο αυτοκίνητο από την υπερβολική ταχύτητα, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα στο εσωτερικό του που μπορεί να προκάλεσε πρόβλημα στο τούρμπο ή στις φιάλες Nitro. Οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για το μόνο που είναι σίγουροι είναι ότι η ανάφλεξη έγινε από τη θέση του οδηγού. Δεν έχει αποκλειστεί, επίσης, το ενδεχόμενο ο ίδιος ο οδηγός να μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία λόγω τεχνικού προβλήματος γιγάντωσαν την έκρηξη.