ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/12/2014 08:37 EET | Updated 31/12/2014 08:37 EET

Προσοχή: Κλέβουν τα στοιχεία μας μέσω email

Computer hacker silhouette. Green binary code background
Bill Hinton via Getty Images
Computer hacker silhouette. Green binary code background

Ιδιαίτερα επικίνδυνα emails κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα με τα οποία οι δράστες προσπαθούν να αλιεύσουν τα προσωπικά μας στοιχεία όμως αριθμό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητας, διαβατηρίου, Α.Φ.Μ. κωδικούς ασφάλειας κ.α. Στη συνέχεια, οι κωδικοί και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους πολίτες που μπορεί να λάβουν στο λογαριασμό τους ένα τέτοιο email.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι δράστες με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από οργανισμό υπηρεσιών πληρωμής, προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (αριθμό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητα, διαβατήριο, Α.Φ.Μ. κτλ).

Στόχος είναι να παραπλανηθεί ο παραλήπτης και να αλιευθούν στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλα απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Εφόσον ανταποκριθούν, οι κωδικοί και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων/παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα οργανισμού υπηρεσιών πληρωμής και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Όσοι λάβουν τέτοια μηνύματα δεν θα πρέπει να επιβεβαιώσουν κανέναν από τα παραπάνω στοιχεία, ούτε να πατήσουν στους προτεινόμενους συνδέσμους (links), δεν θα πρέπει να απαντήσουν στα μηνύματα. Όπως επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κανένας τραπεζικός οργανισμός ή οργανισμός υπηρεσιών πληρωμής, δεν προβαίνει σε επιβεβαίωση τέτοιου είδους ευαίσθητων οικονομικών στοιχείων, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 111 88

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.

Sponsored Post