Το 2014 στα αστυνομικά γεγονότα

Το 2014 στα αστυνομικά γεγονότα
Sooc

Το 2014 που μας αποχαιρέτησε χαρακτηρίζεται από τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. ως ένα έτος «πλούσιο» σε αστυνομικά γεγονότα. Αστειευόμενοι λένε ότι «η δουλειά δεν μας έλειψε και φέτος» και προσθέτουν ότι «το βέβαιο είναι ότι και το 2015 δεν θα μας δει και πολύ το σπίτι μας».

Η χρονιά «άνοιξε» με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, συνεχίστηκε με την έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος και τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και έκλεισε με το «γάζωμα» της ισραηλινής πρεσβείας. Τρεις εβδομάδες πριν φύγει το 2014 τον πνευματικό -και όχι μόνο- κόσμο της χώρας συγκλόνισε η δολοφονία του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

Απόδραση Χριστόδουλου Ξηρού

Ήταν 6 Ιανουαρίου όταν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας στη Χαλκιδική ενημέρωσαν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι το καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός, παραβίασε την 9ημερη άδεια που είχε πάρει λόγω γιορτών από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως έγινε γνωστό από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Κορυδαλλού, ο Ξηρός λίγο πριν πάρει την άδειά του έκανε «ρεβεγιόν» με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης εκτιμάται από την Αντιτρομοκρατική ότι τον βοήθησαν να εξαφανιστεί, να βρει κρησφύγετο κάπου στην Αττική και να συνεχίζει την ένοπλη δράση του.

Στην απόδραση του Χριστόδουλου αποδίδεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η μη έγκριση του αιτήματος του αδερφού του Σάββα Ξηρού για αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό, όπως και η αρχικώς μη χορήγηση φοιτητικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό.

Αποτύπωμα του Χριστόδουλου Ξηρού εντοπίστηκε, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, σε «τρομοδέμα» που εστάλη στα τέλη του περασμένου Απριλίου στο Α.Τ. Ιτέας με παραλήπτη τον διοικητή. Το θύμα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν άνοιξε το πακέτο και έτσι έσωσε τη ζωή του.

Έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος και σύλληψη Μαζιώτη

Ξημερώματα 10ης Απριλίου και μία έκρηξη συνταράσσει το κέντρο της Αθήνας. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εγκαταλείπεται έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, όπου στεγάζεται και το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ουές Μακ Γκρου. Ο φύλακας του κτιρίου απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ η Αστυνομία δεν είχε περιθώρια αντίδρασης. Η βόμβα εξερράγη προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Την ευθύνη ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Τρεις μήνες αργότερα, στις 16 Ιουλίου, ο αρχηγός και ιδρυτής της οργάνωσης, Νίκος Μαζιώτης, γίνεται αντιληπτός από γυναίκα της Αντιτρομοκρατικής να περπατά μεταμφιεσμένος στο Μοναστηράκι. Ακολουθεί ένοπλη συμπλοκή κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή του σε τουριστικό σημείο της Πλάκας. Εκεί από τα πυρά τραυματίστηκε ένας Αυστραλός τουρίστας και ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος συνελήφθη. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο Μαζιώτης βρισκόταν στην περιοχή για να αγοράσει εξοπλισμό για το επόμενο χτύπημά του.

Νεκρός ο μεγάλος Έλληνας Μένης Κουμανταρέας

Θλίψη σκορπά στον πνευματικό κόσμο της χώρας η είδηση ότι ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στο διαμέρισμά του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη.

Βράδυ 5ης Δεκεμβρίου έδωσε μάχη με τον δράστη –ή τους δράστες- ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι άνοιξε ο ίδιος την πόρτα στον δολοφόνο του αφού δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης της εισόδου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος προήλθε από στραγγαλισμό. Λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός βρισκόταν σε εστιατόριο μαζί με στενό του φίλο, στον οποίο είπε ότι θα ανέβαινε για λίγο στο σπίτι του να πάρει ένα χάπι και θα γυρίσει.

Ο Κουμανταρέας, ωστόσο, δεν γύρισε ποτέ. Αργότερα το ίδιο βράδυ είχε ραντεβού με αλλοδαπό άνδρα, ο οποίος αναζητείται από τις Ασφάλεια ως ένας από τους βασικούς υπόπτους. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βάλει στο μικροσκόπιο ακόμα έναν αλλοδαπό, ο εντοπισμός του οποίου θεωρείται θέμα χρόνου.

56 σφαίρες στην Iσραηλινή Πρεσβεία

Ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Αθήνα, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό, γίνεται στόχος τρομοκρατών τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου.

Τέσσερα άτομα «γάζωσαν» με δύο καλάσνικοφ το κτίριο από σημείο της λεωφόρου Κηφισίας και διέφυγαν με βαν. Στο σημείο βρέθηκαν από τους αστυνομικούς 56 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ).

Πρόκειται για την ένοπλη ομάδα που είχε χτυπήσει τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, την οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και τις εγκαταστάσεις της Mercedes Benz στη Βαρυμπόμπη. Η Αντιτρομοκρατική συνδέει την ΟΛΑ με το Νίκο Μαζιώτη, παρότι ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με την οργάνωση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία και αυτό ανησυχεί ακόμα περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. που περιμένει σύντομα νέα εντυπωσιακή τρομοκρατική ενέργεια.

Δημοφιλή