ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/12/2014 13:51 EET | Updated 31/12/2014 13:51 EET

Ναυαγεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Sooc

Στην πολιτική τα περισσότερα είναι θέμα ισχύος. Άλλα μπορείς να πετύχεις την ώρα που έχεις διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια σου, και άλλα (δηλαδή λιγότερα) όταν τα έχεις πετάξει ή έχουν αποδυναμωθεί. Αυτό ίσως να ισχύει και στην περίπτωση της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΗΜΑΡ, από την ώρα που βρέθηκαν οι «121» και δεν σχηματίσθηκε προεδρική πλειοψηφία.

Η ενημέρωση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρά. Η τυπική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο, αναφέρει πως «οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

Πληροφορίες από την Αγ. Κωνσταντίνου φέρουν τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δηλώνει ότι «εξεπλάγη» με την τροπή των πραγμάτων και «αιφνιδιασμένος» με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δεν αποδέχθηκε την αυτοτέλεια του κόμματος και δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» - αν και δεν είναι σαφές τι σημαίνει μονομερείς ενέργειες για κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα των στελεχών της ΔΗΜΑΡ επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες, ενώ διαφορετική λέγεται πως είναι η αντίληψη του βουλευτή Γιάννη Πανούση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο για τις συνεργασίες έχει τεθεί από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα στο «Σινέ Κεραμεικός»:

-αποδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (άρα όχι ειδική προγραμματική συμφωνία που επεδίωκε η ΔΗΜΑΡ).

-δέσμευση ότι θα τηρούν άπαντες, συνεργαζόμενοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τον κώδικα δεοντολογίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (για να αποφευχθούν παραγοντισμοί και ενοχλητικά φαινόμενα πολυγλωσσίας).

-υποψηφιότητα με σταυρό, και όχι στο Επικρατείας (ώστε να εργαστούν όλοι για την επιτυχία του εγχειρήματος).

-οι 50 από τις 425 θέσεις στα ψηφοδέλτια να καλυφθούν από στελέχη άλλων κομμάτων, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις αυτές είχαν γίνει γνωστές στη ΔΗΜΑΡ από τη Δευτέρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν και σε συναντήσεις υψηλότατου επιπέδου που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. Παρά ταύτα στην Αγ. Κωνσταντίνου είχε καλλιεργηθεί αισιοδοξία ότι τουλάχιστον 15 στελέχη της (εκ των οποίων περίπου οι μισοί θα ήταν απερχόμενοι βουλευτές) θα φιλοξενούνταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται ότι για την συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ θα υπήρχαν συζητήσεις, αλλά και αντιδράσεις, και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου συνεδριάζει η ΚΠΕ και το Διαρκές Συνέδριο. Επομένως ο Αλ. Τσίπρας θα έπρεπε να αναλάβει και ένα εσωκομματικό κόστος την ώρα που θέλει ενωμένο και συσπειρωμένο το κόμμα του. Επισημαίνεται ακόμη ότι από την πλευρά των κορυφαίων στελεχών της «αριστερής πλατφόρμας» (π.χ. Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης) τους τελευταίους μήνες δεν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στις κεντρικές επιλογές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη ΝΔ.

Sponsored Post