ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/12/2014 04:02 EET

Προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων

Eurokinissi

Έντονη ανησυχία για την πορεία των εσόδων, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχουν δείγματα ότι η υστέρηση ύψους 1δισ. ευρώ που καταγράφηκε τόσο τον Οκτώβριο, όσο και τον Νοέμβριο μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου όταν κλείνει “λογιστικά” η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, ειδικά ο Δεκέμβριο ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς μεγάλος αριθμός είχε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

Η τριπλή πληρωμή εκτιμάται ότι ανάγκασε πολλούς φορολογούμενους να “επιλέξουν” τι θα πληρώσουν και τι θα αφήσουν να γίνει ληξιπρόθεσμη οφειλή, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν όλα τα χρέη τους προς την εφορία.

Ωστόσο, στον παραδοσιακά δύσκολο Δεκέμβριο, ήρθε να προστεθεί και το προεκλογικό κλίμα κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Όπως έχει διαπιστωθεί από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι φορολογούμενοι δείχνουν μεγάλη απροθυμία να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να δουν αναλυτικά τα στοιχεία των εσόδων, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος ήδη έχει παρουσιάσει σημάδια “κόπωσης”

Η αρνητική πορεία των εσόδων έρχεται τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών είναι σε επιφυλακή σχετικά με την επάρκεια των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους αναφορικά με τον κίνδυνο να βρεθεί το Δημόσιο χωρίς χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο, όταν οι σωρευτικές πληρωμές αγγίζουν τα 4,6 δις ευρώ.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη ανεπίσημα αναφέρουν ότι υπάρχουν εργαλεία και διαδικασίες (π.χ έκδοση εντόκων γραμματίων) με τις οποίες τα ταμειακά διαθέσιμα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον Ιούλιο.

Τότε ωστόσο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα καθώς μόνο για τον μήνα Ιούλιο το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περί τα 5δις ευρώ. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει άμεσα να αποπληρώσει μεγάλες οφειλές, δίνει σημαντική ταμειακή ανάσα για τους επόμενους μήνες.

Βέβαια το γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα καταγράφουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με το στόχο, μπορεί να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην καθυστέρηση των πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.