ΔΙΕΘΝΕΣ
01/01/2015 16:19 EET | Updated 01/01/2015 16:19 EET

Περικοπές με το «καλημέρα σας» εξήγγειλε στη Βραζιλία η επανεκλεγείσα Ντίλμα Ρουσέφ

ASSOCIATED PRESS
Brazil's President Dilma Rousseff receives a presidential election diploma from the President of the Superior Electoral Tribunal Jose Antonio Dias Toffoli, during a ceremony in Brasilia, Brazil, Thursday, Dec. 18, 2014. Rousseff was re-elected to a second term to lead the world's fifth-largest nation, beating opposition contender Aecio Neves. (AP Photo/Eraldo Peres)

Περιστολή των δημοσιών δαπανών εξήγγειλε η πρόεδρος της Βραζιλίας κατά την πρώτη της μάλιστα ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της για μια δεύτερη θητεία. Η Ντίλμα Ρουσέφ, όπως ανακοίνωσε ενώπιον του Κογκρέσου θα προχωρήσει σε αυτές τις περικοπές προκειμένου να μπορέσει αν δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία αλλά δεσμεύτηκε πως θα το πράξει με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους πολίτες.

«Θα αποδείξουμε ότι είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να ακυρώσουμε δικαιώματα ή να αθετήσουμε δεσμεύσεις που έχουμε κάνει στο παρελθόν», υποστήριξε η Ρουσέφ στην ομιλία της μετά την ορκωμοσία της.

«Περισσότερο από τον καθένα, γνωρίζω ότι η Βραζιλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Τα πρώτα βήματα αυτού του ταξιδιού (θα) είναι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, η αύξηση της εσωτερικής αποταμίευσης, η τόνωση των επενδύσεων και η αύξηση της παραγωγικότητας».

Μετά την επανεκλογή της τον Οκτώβριο η 67χρονη Ρουσέφ κατέστησε σαφές ότι θα απομακρυνθεί από τις αριστερές, παρεμβατικές πολιτικές που άσκησε στην προηγούμενη θητεία της, συνεχίζοντας αυτές του προκατόχου της. Οι πολιτικές αυτές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, συνέβαλαν στη φυγή των επενδυτών και την επιβράδυνση της ως πρόσφατα αναπτυσσόμενης με ταχείς ρυθμούς οικονομίας της Βραζιλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ