ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/01/2015 13:26 EET

«Ήθελα να τους σώσω όλους» λέει ο πλοίαρχος του Norman Atlantic.Τι καταγγέλλουν οι Έλληνες ναυτικοί

ASSOCIATED PRESS
Norman Atlantic ferry captain Argilio Giacomazzi talks with journalists outside his home in Campiglia, near La Spezia, Italy, Thursday, Jan. 1, 2015. The Italian captain of the Italian-made ferry, which was operated by a Greek company, was questioned in the southern port of Bari by prosecutors for more than five hours Wednesday. Stormy weather in the Adriatic Sea thwarted efforts Wednesday to tow the fire-ravaged ferry to Italy so authorities can investigate the blaze that killed at least 11 peo

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας, την στιγμή που κατέπλευσε το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Super Fast ΙΙ», μεταφέροντας διασωθέντα μέλη του πληρώματος, του «Norman Atlantic».

Συγγενείς των ναυτικών περίμεναν με αγωνία να δέσει το πλοίο και όταν άνοιξε ο καταπέλτης, έτρεξαν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος του «Norman Atlantic», ο αρχιθαλαμηπόλος Α. Δαμίγος μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε και στο αλαλούμ με τις λίστες των επιβατών, υποστηρίζοντας ότι αυτές ήταν ακριβέστατες ενώ επέρριψε ευθύνε στους Ιταλούς για τη διαδικασία καταγραφής διασωθέντων λέγοντας χαρακτηριστικά «λέγαμε το όνομά μας στα Αγγλικά και το έγραφαν ανάποδα».

Αναφέρθηκε όμως και στις ενέργειες του πληρώματος, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά. Όπως είπε, «όλα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και να βάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί». Και συνέχισε: «Καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και καθ΄ όλη την διάρκεια της επιχείρησης ήμασταν εκεί και βοηθούσαμε τον κόσμο, παρόλο που ο ρόλος μας ήταν βοηθητικός και μείναμε μέχρι το τέλος. Φύγαμε τελευταίοι από το πλοίο και αυτό φαίνεται».

Όσον αφορά το «Norman Atlantic», είπε ότι το πλοίο ήταν υπερσύγχρονο και καινούργιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι το πλοίο δεν είχε περισσότερο φορτίο από όσο έπρεπε.

Στο μεταξύ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόληλ Σα Σπέτσια κοντά στη Γένοβα επέστρεψε και ο καπετάνιος του μοιραίου πλοίου, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι. “Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες", δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε για την κοινοποίηση κλήσης σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό απάντησε κοφτά : "Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ