ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2015 03:17 EET | Updated 02/01/2015 06:40 EET

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο του ακυβέρνητου πλοίου με τους 450 μετανάστες

CARLO HERMANN via Getty Images
An Italian Red Cross volunteer walks past a tent being set up to accommodate some of the rescued passengers of the 'Norman Atlantic' ferry, in the port of Manfredonia, southern Italy, on December 30, 2014. Ten passengers dead, dozens unaccounted for and no-one able to say with any certainty how many people were on board the Norman Atlantic when it burst into flames. A Greek ferry tragedy in the Adriatic turned into a murder mystery on December 30 as a fiasco over the accuracy of the passenger l

Εμπορικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, παρασύρθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή κοντά στις ιταλικές ακτές, με τις μηχανές του πιθανότατα εκτός λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε η ιταλική Πολεμική Αεροπορία. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο εστάλη για να μεταφέρει ιατρική βοήθεια και ένα πλήρωμα το οποίο θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του πλοίου. Το πρωί η ιταλική ακτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο του εγκαταλελειμμένου πλοίου που μεταφέρει τους 450 πρόσφυγες ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας, στο δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό σε διάστημα τριών ημερών.

«Είμαστε μόνοι και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει»

Το πλοίο, υπό σημαία της Σιέρα Λεόνε Ezadeen, παρασυρόταν ακυβέρνητο και βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από τις νότιες ακτές της Ιταλίας.

«Γνωρίζουμε ότι είχε αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής Φιλίπο Μαρίνι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

«Όταν ήρθαμε σε επαφή με το πλοίο μία γυναίκα πρόσφυγας απάντησε λέγοντας 'Είμαστε μόνοι και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει”», είπε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο είχε πορεία προς τις ιταλικές ακτές, αλλά έμεινε από καύσιμα.

Η εθνικότητα των προσφύγων δεν έχει γίνει γνωστή. Γυναίκες και παιδιά υπάρχουν ανάμεσά τους.

Περίπου στις 23.00 GMT, (01:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) το σκάφος ήταν σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από το νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, και έπλεε ακυβέρνητο σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Το πλοίο φέρει την ονομασία Ezadeen, και είναι ένας σκάφος 60 μέτρων με σημαία Σιέρα Λεόνε. Πριν τεθούν εκτός λειτουργίας οι μηχανές του, το σκάφος έπλεε με ταχύτητα 7 κόμβων (περίπου 13 χλμ / ώρα). Ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο Ezadeen ήταν σε θέση να θέσει σε λειτουργία τη ραδιοσυχνότητα επί του σκάφους και να ενημερώεει το Λιμενικό Σώμα ότι το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο.

Η ακτοφυλακή ειδοποίησε ισλανδικό περιπολικό σκάφος το οποίο βρισκόταν στην περιοχή ως μέρος της αποστολής του Frontex, του οργανισμού της ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων. Το ισλανδικό σκάφος προσέγγισε το Ezadeen και έπλευσε παράλληλα με αυτό, αλλά ο καιρός δεν του επέτρεψε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Πριν από δύο ημέρες είχε υπάρξει ένα παρόμοιο σενάριο, με φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε τότε 760 μετανάστες. Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου Blue Sky M που μετέφερε τους μετανάστες και το οποίο κατευθυνόταν επίσης στις ακτές της Απουλίας. Εάν δεν επενέβαινε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο θα είχε πέσει στα βράχια και θα είχε ναυαγήσει.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)