ΔΙΕΘΝΕΣ
03/01/2015 05:37 EET | Updated 03/01/2015 05:37 EET

Φωτιές στην Αυστραλία. Τα πύρινα μέτωπα Αυστραλία απειλούν κατοικημένες περιοχές

ASSOCIATED PRESS
In this Thursday, Jan. 16, 2014 photo released by Victoria Country Fire Authority, a water bomber works over a large fire burning throughout Victoria's Grampians region. Fire authorities in Victoria said there are 68 fires burning at present with stronger winds expected Friday afternoon, urging residents in these affected regions to evacuate. (AP Photo/Country Fire Authority)

Εκατοντάδες πυροσβέστες βοηθούμενοι από αεροσκάφη και δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλά πύρινα μέτωπα στις πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας.

Πολλά μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα και εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν τεθούν σύντομα υπό έλεγχο οι πυρκαγιές θα προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα οι Αρχές έχουν εκδόσει ήδη ανακοινώσεις για εκκένωση οικισμών που αναμένεται να πληγούν από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Νότια Αυστραλία η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική όπως και πριν 30 χρόνια όταν έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Στην περιοχή Άντελάιντ Χιλς, έξω από την Αδελαΐδα, εκφράζονται φόβοι ότι κάηκαν πολλά σπίτια.

Σπίτια φαίνεται να κάηκαν και στη Βικτόρια, όπου υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές, κυρίως στη Μόρνινγκτον Πενίνσουλα, έξω από τη Μελβούρνη, λόγω των ισχυρών ανέμων. Στην περιοχή ζουν και πολλοί Έλληνες.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Βικτόρια και η Νότια Αυστραλία «ψήθηκαν» με θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββαο σημειώθηκε ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας. Μέσα σε λίγη ώρα το θερμόμετρο από τους 42 βαθμούς έπεσε στους 20 στο Χόρσαμ. Το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Από τους κεραυνούς που ακολούθησαν προκλήθηκαν πολλές πυρκαγιές που πήραν μεγάλη έκταση λόγω των ισχυρών ανέμων και η νύχτα αναμένεται να είναι εφιαλτική.