ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/01/2015 14:11 EET | Updated 03/01/2015 15:27 EET

Έστησαν εικονικό τροχαίο για να συλλάβουν τον «αγνώριστο» Ξηρό – Σε εξέλιξη τώρα έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας

Τρεις ολόκληρους μήνες οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν… κατοικοεδρεύσει στην Ανάβυσσο προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει βρει κρησφύγετο στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταμφιεστούν και αυτοί προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες του καταζητούμενου τρομοκράτη, ο οποίος επίσης είχε γίνει αγνώριστος από τις παρεμβάσεις που φαίνεται ότι είχε κάνει στην εμφάνισή του. Όλα ξεκίνησαν από πληροφορία που έφτασε στην Αντιτρομοκρατική από καλή πηγή που έλεγε ότι υπάρχει «παράξενος άνδρας που κυκλοφορεί με ποδήλατο στην περιοχή και μοιάζει με τον Χριστόδουλο» (αστυνομικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Ξηρός ήταν επικηρυγμένος έναντι 1.000.000 ευρώ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. έστησε εικονικό τροχαίο σε σημείο από όπου θα περνούσε ο Ξηρός προκειμένου να εξακριβώσουν από κοντά ότι πρόκειται για τον ίδιο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να δουν από κοντά το πρόσωπό του και έτσι η περιοχή μετατράπηκε υπό μυστικότητα και διακριτικότητα σε φρούριο της Αστυνομίας.

Οι έρευνες την τελευταία εβδομάδα γίνονταν πόρτα-πόρτα μέχρι που εντοπίστηκε το κρησφύγετο της οδού Ασκληπιού. Σήμερα το μεσημέρι το σπίτι τέθηκε σε αστυνομικό κλοιό μέχρι που εμφανίστηκε ο Χριστόδουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούσε πιστόλι με 13 σφαίρες, εκ των οποίων η μία βρισκόταν στη θαλάμη γιατί ήθελε να είναι έτοιμος να πυροβολήσει σε περίπτωση επιχείρησης σύλληψής του.

Όταν ο αστυνομικός τον είδε προπσοιήθηκε ότι έπεσε από τη μηχανή. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, σταμάτησε για να δει αν χτύπησε και οι αστυνομικοί το συνέλαβαν. Ο ίδιος δεν αντιστάθηκε και τα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς ήταν: «Ναι εγώ είμαι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τελείωσε.»

Σε εξέλιξη έρευνες σε άλλες περιοχές

Όπως λένε στην Huff Post Greece στελέχη της Αστυνομίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς ο Ξηρός δεν είχε μόνο ένα κρησφύγετο αλλά πολλά: «Κινούνταν από το ένα σημείο στο άλλο για να μη γίνεται αντιληπτός. Το σπίτι της οδούς Ασκληπιού είναι ένα μόνο από τα πολλά που χρησιμοποιούσε. Οι συνεργοί του έχουν νοικιάσει και άλλα καταλύματα στην Αθήνα. Αναζητούνται δύο άτομα που φέρονται ως στενοί… συνεργάτες του. Ετοίμαζαν εντυπωσιακή τρομοκρατική επίθεση».

«Επίπονος αγώνας»

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και επίπονος». Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις ότι η σύλληψη Ξηρού μπορεί να σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο απάντησε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει συλλάβει τους τελευταίους 8 μήνες τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο και τώρα τον Ξηρό».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Δημήτρη Τσακνάκη η αστυνομία έφτασε στη σύλληψη του Ξηρού μετά από πολύμηνη έρευνα και αξιοποιώντας πληροφορίες.

Η αντιτρομοκρατική ξεκίνησε την έρευνα στο σπίτι στο οποίο διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Ανάβυσσο, ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ υπογραμμίζοντας πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιστάμενες έρευνες στην περιοχή εδώ και τρεις μήνες και έγιναν ακόμη έρευνες πόρτα - πόρτα προκειμένου να εντοπισθεί το κρησφύγετο του Χ. Ξηρού.