ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/01/2015 03:31 EET | Updated 03/01/2015 03:31 EET

Οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο των συνεδριάσεων Κεντρικής Επιτροπής και Διαρκούς Συνεδρίου

sooc

Το μπλοκ των συμμαχιών του αναπτύσσει σήμερα Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις διαδοχικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και αμέσως μετά του Διαρκούς Συνεδρίου. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο συνέδριο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμεύσει ως «μπούσουλας» για τα στελέχη ώστε να έχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο, όπως είναι το σχέδιο για την διαπραγμάτευση του χρέους, η χρηματοδότηση του κυβερνητικού προγράμματος, οι άξονες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οι θεσμικές αλλαγές που θα ψηφίσει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ζήτημα των συμμαχιών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, καλείται να αντιμετωπίσει αυτά που στην πολιτική ορολογία χαρακτηρίζονται ως «προβλήματα ανάπτυξης». Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή συμφωνήθηκε το πολιτικό πλαίσιο για την επιλογή των συμμάχων. Το κύριο, αλλά όχι μοναδικό, κριτήριο είναι η συμπόρευση με τις δυνάμεις που στις πρόσφατες ευρωεκλογές στήριξαν τη «λίστα Τσίπρα» και την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές. Παράλληλα θα υπάρχει δέσμευση για υποστήριξη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και του κυβερνητικού προγράμματος που θα δημοσιοποιηθεί άμεσα, αλλά και τήρηση του λεγόμενου Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά όλους τους βουλευτές.

Το πλαίσιο αυτό ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τις υποψηφιότητες των Οδυσσέα Βουδούρη, Θόδωρου Παραστρατίδη (οι οποίοι έχουν συγκροτήσει την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα») και Θεοδώρας Τζάκρη. Στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα συμμετέχουν ακόμη οι κινήσεις «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και «Αριστερή προοπτική» των Ανδρέα Νεφελούδη και Στέφανου Μπαγιώργου, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα την στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν και ομάδες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως η «Σοσιαλιστική Έκφραση», η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Τα κριτήρια που έχουν τεθεί «εκπληρούν», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλες περιπτώσεις, όπως της Ραχήλ Μακρή, της Χρυσούλας Γιαταγάνα και του Μάρκου Μπόλαρη. Όμως η Πολιτική Γραμματεία δεν έκανε συζήτηση επί ονομάτων, οπότε εκκρεμεί η πολιτική απόφαση, η οποία θα είναι συνάρτηση των αντιρρήσεων που θα εκφραστούν.

Επίσης η Πολιτική Γραμματεία δεν συζήτησε για καλλιτέχνες και προσωπικότητες του κινηματικού χώρου που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει ανακοινώσει πως θα καταληφθούν από συμμάχους τουλάχιστον 50 από τις περίπου 450 θέσεις υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή σχεδόν το 15% των ψηφοδελτίων).