ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2015 10:46 EET | Updated 04/01/2015 10:46 EET

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε το διορισμό 20 νέων καρδιναλίων στην κορυφή της ιεραρχίας

Shutterstock / neneo

Ο πάπας Φραγκίσκος διόρισε σήμερα 20 νέους καρδιναλίους απ' όλο τον κόσμο στην επίλεκτη ομάδα στην κορυφή της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας, από τους οποίους οι 15 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο κογκλάβιο που θα επιλέξει τον διάδοχό του μετά το θάνατο ή την παραίτησή του.

Είναι η δεύτερη φορά που ο 78χρονος Φραγκίσκος έβαλε τη σφραγίδα του στην κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με το 1,2 δισεκατομμύριο των πιστών της, καθώς πριν από ένα χρόνο είχε διορίσει άλλους 19 καρδιναλίους. Οι νέοι "πρίγκιπες" της Εκκλησίας θα αναλάβουν καθήκοντα σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στο Βατικανό.

Οι 15 νέοι "καρδινάλιοι εκλέκτορες" --οι κάτω των 80 ετών-- προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αιθιοπία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, την Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, τον Παναμά, το Πράσινο Ακρωτήριο και την Τόνγκα.

Εννέα εξ αυτών προέρχονται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά που διορίζονται καρδινάλιοι από την Μιανμάρ, την Τόνγκα και το Πράσινο Ακρωτήριο, δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό αντανακλά την επιθυμία του Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων να αντιπροσωπεύει την παγκόσμια φύση της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε πως ο πάπας "δεν αισθάνεται αλυσοδεμένος από την παράδοση" πως οι μεγάλες πόλεις του κόσμου πρέπει αυτομάτως να έχουν επικεφαλής καρδιναλίους.

Μόνον ένας από τους 15 καρδινάλιους εκλέκτορες προέρχεται από την Κουρία, την κεντρική διοίκηση του Βατικανού.

Οι πέντε νέοι καρδινάλιοι άνω των 80 ετών δεν θα συμμετέχουν στο κογκλάβιο. Τους δόθηκε ο τίτλος λόγω επειδή πέρασαν πολλά χρόνια στην υπηρεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος παρέκαμψε έναν εκκλησιαστικό κανόνα που θέτει όριο το 120 στον αριθμό των καρδιναλίων εκλεκτόρων, αποφασίζοντας να αυξήσει σε 125 το σύνολο αυτών που έχουν ηλικία κάτω των 80 ετών. Με τους σημερινούς διορισμούς, έχει πλέον διορίσει 31 εξ αυτών, το ένα τέταρτο του συνόλου.

Sponsored Box