Στο «πόδι» ο Κορυδαλλός για την άφιξη Ξηρού. Η στάση του στην Αντιτρομοκρατική

Στο «πόδι» ο Κορυδαλλός για την άφιξη Ξηρού. Η στάση του στην Αντιτρομοκρατική
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σκληρή στάση απέναντι στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής κρατάει ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος αρνείται να πιει νερό και να φάει κάτι, καθώς όπως λέει δεν θέλει να πέσει θύμα της ΕΛ.ΑΣ. όπως έπεσε το 2002 ο αδερφός του Σάββας. Ο Ξηρός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα στις 17.30 το απόγευμα, και το μόνο που είπε στους δημοσιογράφους ήταν: «Αντίσταση στην Τρόικα, αντίσταση στην κατοχή». Στις 18.30 αναμένεται συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, στην οποία θα αποκαλύψει ποιος ήταν ο στόχος του Ξηρού, όπως προκύπτει από τα σχεδιαγράμματα που βρέθηκαν.

Τι είπε στους αστυνομικούς

Ο Ξηρός είπε στους αστυνομικούς ότι έριξαν ειδικό φάρμακο τότε στον αδερφό του προκειμένου να ομολογήσει και να καταδώσει τα υπόλοιπα μέλη της 17 Νοέμβρη. Οι στιχομυθίες ανάμεσα στον Χριστόδουλο και τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής θύμισαν σκηνές του 2002 όταν οι «στρατηγοί» της ΕΛ.ΑΣ. αντάλλασσαν τις πρώτες κουβέντες με τους τρομοκράτες της οργάνωσης-«φάντασμα». Τότε η προσαγωγή του Χριστόδουλου είχε γίνει από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε πάει για να επισκεφτεί τον τραυματία αδερφό του, Σάββα. Λίγο αργότερα ομολόγησε στους αστυνομικούς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και αναφέρθηκε σε μέλη της και το ρόλο τους.

Η μόνη διαφορά με το σήμερα, όπως λένε αστυνομικές πηγές, είναι ότι τώρα ο Ξηρός είναι λιγότερο ομιλητικός και δεν συνεργάζεται με τους παλιούς της εγχώριας τρομοκρατίας αλλά με τρομοκράτες νέας γενιάς, κατά πολύ νεότερους σε ηλικία. Οι παλιοί σύντροφοί του –Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας, Τζωρτζάτος- μεταφέρθηκαν ήδη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πηγές δεν πρόκειται να συμβεί με τον Χριστόδουλο, ο οποίος θα επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας προκειμένου ο Ξηρός να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και να μην έρθει σε επαφή ξανά με τους κρατουμένους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Φύλλο και φτερό τα κελιά

Πληροφορίες της HuffPost Greece αναφέρουν ότι τα κελιά στα οποία κρατούνται τα μέλη της «Συνωμοσίας» ελέγχθηκαν χθες ένα προς ένα, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία που φέρονται να είχαν στενές σχέσεις με τον «Μανώλη» της 17 Ν θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με τον μέχρι χθες καταζητούμενο τρομοκράτη.

Τι «λένε» τα σχεδιαγράμματα

Περισσότερες από 15 ημέρες θα διαρκέσουν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στη γιάφκα της οδού Ασκληπιού στην Ανάβυσσο, όπου συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για κρησφύγετο-κλειδί για την εγχώρια τρομοκρατία και δεν αποκλείει ο χώρος να συνδέεται με περισσότερες από μία τρομοκρατικές οργανώσεις. Από τη συλλογή DNA θα διαπιστωθεί πόσοι τρομοκράτες έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη γιάφκα και με ποιες οργανώσεις συνδέονται.

Όσο προχωρούν οι έρευνες τόσο οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν οπλισμό, εξοπλισμό και στοιχεία που «μιλάνε» για την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι χειρόγραφες σημειώσεις του Χριστόδουλου που εντοπίστηκαν δείχνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την προπαρασκευή αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί εννιά καλάσνικοφ, ένα ρουκετοβόλο RPG και τεράστια ποσότητα εκρηκτικών. Στη γιάφκα βρέθηκαν και χειρόγραφες σημειώσεις του «Μανώλη» της 17 Ν που δείχνουν προπαρασκευή τρομοκρατικού χτυπήματος με παγίδευση αυτοκινήτου κατά ανθρώπινου στόχου στην Αθήνα. Εκτιμάται ότι ο στόχος θα ήταν πολιτικός ή οικονομικός παράγοντας και η ποσότητα των εκρηκτικών που θα χρησιμοποιούνταν θα ξεπερνούσε τα 50 κιλά.

Δημοφιλή