ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/01/2015 03:58 EET | Updated 04/01/2015 05:13 EET

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά τον «χρηματοδότη» του Ξηρού και ψάχνει για σχέσεις με το περιβάλλον Μαζιώτη

elas

Απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή του Χριστόδουλου Ξηρού εκτός φυλακής έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στην Ανάβυσσο.

Ο Χριστόδουλος συστηνόταν ως πρώην «καθηγητής» στους περιοίκους, έκανε παρέα με νεαρή κοπέλα και μεταφερόταν με ποδήλατο φορώντας σχεδόν πάντα γυαλιά ηλίου, σκούφο ή καπέλο. Πληροφορίες της Huff Post Greece αναφέρουν ότι έκανε συχνά το δρομολόγιο Ανάβυσσος-Λουτράκι και για το λόγο αυτό η Αντιτρομοκρατική αναζητά δεύτερο κρησφύγετο στο Λουτράκι.

Οι προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. να συλλάβουν τουλάχιστον δύο από τους συνεργούς του απέβησαν άκαρπες, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι τα κρησφύγετα στα οποία πιθανότατα θα ερευνήσουν τις επόμενες ώρες οι αστυνομικοί έχουν εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πηγές, η γιάφκα της Αναβύσσου δεν ήταν το βασικό κατάλυμα του Χριστόδουλου.

«Δε μπορεί σε έναν χώρο που κρύβεις τέτοιο οπλισμό –βρέθηκαν 7 καλάσνικοφ, εκρηκτικά και ένα ρουκετοβόλο RPG- να είναι το βασικό σου κρησφύγετο. Ο Χριστόδουλος περιφερόταν σε διάφορα σπίτια. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι παραβίαζε βασικούς κανόνες συνωμοτικότητας. Το πρώτο του κατάλυμα μετά την απόδραση ήταν ένα διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συνεργοί του Ξηρού εκτιμάται ότι είναι, μεταξύ άλλων, ασύλληπτα μέλη της Συνωμοσίας των «Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία είχαν προγραμματίσει να τον βοηθήσουν από τότε που ο Χριστόδουλος έκανε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού «ρεβεγιόν» -τον Δεκέμβριο του 2013- με έγκλειστα μέλη της νεόκοπης οργάνωσης. Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο «Μανώλης» έφυγε από την Καλλικράτεια για την Αθήνα αποφασισμένος να επιστρέψει στην ένοπλη δράση άφησε πίσω όλα του τα προσωπικά αντικείμενα και το κινητό του τηλέφωνο.

Κρυφή χρηματοδότηση

Η ενοικίαση του σπιτιού της οδού Ασκληπιού στην Ανάβυσσο και ο βαρύς οπλισμός κάνουν τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να πιστεύουν ότι ο Χριστόδουλος είχε γερές «άκρες» που του εξασφάλιζαν χρήματα.

Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά την άκρη του νήματος προκειμένου να βρει το «κανάλι» από το οποίο ο «Μανώλης» της 17 Ν έβρισκε μετρητά. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διασυνδέσεις με άτομα, τα οποία το 2013 και το 2014 προχώρησαν σε «απαλλοτριώσεις» τραπεζών με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η «παρέα» του Ξηρού, σύμφωνα με αξιόπιστες αναλύσεις, είναι άτομα κατά πολύ νεότερά του που μπήκαν δυναμικά στο αντάρτικο πόλης μετά τον Δεκέμβρη του 2008.

Η «παρέα» αυτή εκτιμάται ότι έχει σχέσεις και με πρόσωπα του ποινικού χώρου με εμπειρία σε ληστείες σε χρηματαποστολές και υποκαταστήματα τραπεζών.

Ψάχνουν σχέση με Μαζιώτη

Από τις βαλλιστικές εξετάσεις των εφτά καλάσνικοφ που βρέθηκαν στην Ανάβυσσο η Αστυνομία θα βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για το κατά πόσο ο Χριστόδουλος Ξηρός μπορεί να σχετίζεται με άτομα του περιβάλλοντος Μαζιώτη.

Και αυτό γιατί θα εξεταστεί το κατά πόσο τα όπλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» που κατά την Αντιτρομοκρατική συνδέεται με τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα. Δηλαδή, αν πρόκειται για τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και κατά της ισραηλινής πρεσβείας.