ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2015 05:13 EET | Updated 05/01/2015 02:12 EET

Βενιζέλος: Ο Σόιμπλε μου είχε προτείνει «φιλική» έξοδο από το ευρώ με αντάλλαγμα χρηματοδότηση

Bloomberg via Getty Images
Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, left, speaks with Evangelos Venizelos, Greece's finance minister, during the meeting of Eurogroup finance ministers at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, on Monday, Nov. 7, 2011. Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker said he expects Greece's new government quickly to affirm its commitment to implementing the terms of a second international bailout. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images

Στο αγωνιώδες παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους επανέρχεται με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και αποκαλύπτει την απίστευτη πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Με τον κ.Σόιμπλε ζήσαμε πολλές κρίσιμες στιγμές το 2011-2012 και πετύχαμε να κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο με δύσκολες αποφάσεις, το κόστος των οποίων ήταν μεγάλο, αλλά το μικρότερο δυνατό εν όψει των συνθηκών. Στη συνάντηση....τον Σεπτέμβριο του 2011, την παραμονή του άτυπου ECOFIN της πολωνικής προεδρίας στο ποίο είχε κληθεί να παραστεί και ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο κ.Γκάιτνερ. Η συνάντηση έγινε στο άδεια υπόγειο μπάρ, ενώ στο ισόγειο γινόταν η δεξίωση της πολωνικής προεδρίας. Στη συνάντηση αυτή με τον κ.Σόιμπλε τον συνόδευε μόνον ο κ.Άσμουσεν και εμένα μόνο ο κ.Ζανιάς. Εξετάστηκε το σενάριο μια “φιλικής” εξόδου από το ευρώ με χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων και με την εφαρμογή μιας δέσμης χρηματοπιστωτικών περιορισμών, όπως οι περιορισμοί στις αναλήψεις κοκ, έως ότου ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή. Η απάντηση μου ήταν: για εμάς αυτό είναι αδιανόητο και επικίνδυνο, γιατί αφού ζήσαμε τη εσωτερική υποτίμηση πρέπει να ζήσουμε αθροιστικά και τη νομισματική «εξωτερική» υποτίμηση. Με ευρύτερες επιπτώσεις – που ίσως να μη φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού- για όλη την ευρωζώνη. Η συζήτηση ήταν μακρά και δύσκολη αλλά ο κ.Σόιμπλε αντιλήφθηκε τα επιχειρήματα μας και στη συνέχεια συνέβαλε καθοριστικά στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου του 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012 για το δεύτερο πλήρες πρόγραμμα, το δεύτερο μεγάλο δάνειο των 130δις ευρώ, το PSI, δηλαδή το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που εμπεριέχει και τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των συντελεστών».