ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/01/2015 04:47 EET | Updated 09/01/2015 04:47 EET

Honda: «Έξυπνο» σύστημα προβλέπει και αντιδρά αυτόματα στις κινήσεις των άλλων αυτοκινήτων

Honda

Το πρώτο σύστημα «predictive cruise control» στον κόσμο, το οποίο είναι ικανό να προβλέπει και να αντιδρά αυτόματα στις κινήσεις των άλλων αυτοκινήτων, όταν αυτά εισέρχονται στη λωρίδα στην οποία κινείται, αναμένεται να παρουσιάσει η Honda.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα (Intelligent Adaptive Cruise Control- i-ACC) βασίζεται σε εκτενείς έρευνες πάνω στις ευρωπαϊκές συνήθειες οδήγησης και χρησιμοποιεί κάμερα και ραντάρ για να εντοπίζει τη θέση άλλων αυτοκινήτων στον δρόμο. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να προβλέπει την πιθανότητα εισόδου τους στη λωρίδα όπου κινείται το όχημα, αξιολογώντας τις «σχέσεις» μεταξύ πολλαπλών αυτοκινήτων και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στο όχημα να αντιδρά «γρήγορα, με ασφάλεια και άνεση».

Το i-ACC θα κάνει το ντεμπούτο του φέτος στο νέο European CR-V, επεκτείνοντας το «παραδοσιακό» σύστημα Adaptive Cruise Control. Το σύστημα είναι ικανό να προβλέπει την πιθανότητα «μπασίματος» άλλου αυτοκινήτου μέχρι και πέντε δευτερόλεπτα πριν αυτό συμβεί, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντιδρά ομαλά και να μην ξαφνιάζει τον οδηγό, ο οποίος μπορεί να μην έχει αντιληφθεί ακόμα την επικείμενη κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα προβαίνει αρχικά σε ελαφρύ φρενάρισμα, με ειδική ένδειξη να εμφανίζεται και να ενημερώνει τον οδηγό γιατί λαμβάνει χώρα η επιβράδυνση. Στη συνέχεια προβαίνει σε ισχυρότερο φρενάρισμα, για να ρυθμίσει την ταχύτητα έτσι ώστε να κρατηθεί απόσταση ασφαλείας.

Σημειώνεται επίσης πως το i-ACC μπορεί να αναγνωρίζει σε ποια πλευρά του δρόμου κινείται ο οδηγός, είτε βρίσκεται στη Μ. Βρετανία είτε στην ηπειρωτική Ευρώπη και «διαπιστώνει» αυτόματα ποιο όχημα χρήζει της μεγαλύτερης προσοχής.