ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2015 06:09 EET | Updated 11/01/2015 07:55 EET

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με στρατό, αστυνομία και ελεύθερους σκοπευτές στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
A hooded police officer aim from a rooftop in Dammartin-en-Goele, northeast of Paris, where the two brothers suspected in a deadly terror attack were cornered, Friday, Jan.9, 2015. Two sets of attackers seized hostages and locked down hundreds of French security forces around the capital on Friday, sending the city into fear and turmoil for a third day in a series of linked attacks that began with the deadly newspaper terror attack that left 12 people dead. (AP Photo/Christophe Ena)

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί μαζική διαδήλωση με διεθνή συμμετοχή κατά του φόβου και υπέρ της Δημοκρατίας, καθώς και έκτακτη σύνοδος αρμοδίων υπουργών από την Ευρώπη και την ΗΠΑ για το θέμα της τρομοκρατίας.

Η πορεία θα αρχίσει στις 4 (ώρα Ελλάδας) στην Place de la Republique και θα ολοκληρωθεί στην Place de la Nation – λιγότερο από ένα μίλι από το παντοπωλείο όπου σκοτώθηκαν τέσσερις όμηροι. Θα υπάρχουν δύο διαδρομές: μία τριών χιλιομέτρων, κατά μήκος της Boulevard Voltaire και μία δεύτερη που θα φτάσει πιο βόρεια, κατά μήκος της Boulevard de Menilmontant και της Avenue Philippe-Auguste.

Δεν έχει γίνει γνωστό ωστόσο ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν οι ηγέτες κρατών που θα συμμετέχουν στην πορεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, περιλαμβάνοντας 150 αστυνομικούς με πολιτικά, 24 ταχυκίνητες μονάδες, 20 ελεύθερους σκοπευτές, και 56 μοτοσυκλετιστές. Στο Παρίσι και τα περίχωρά του θα βρίσκονται 1.350 στρατιωτικοί και 2.000 αστυνομικοί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ελεύθεροι σκοπευτές θα έχουν τοποθετηθεί σε στέγες κατά μήκος της πορείας, ενώ υπό στενή παρακολούθηση θα είναι το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς (με 10 σταθμούς του μετρό να είναι κλειστοί και απαγορεύσεις στάθμευσης οχημάτων), καθώς και πρεσβείες, δημόσια κτήρια και γραφεία ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, επιπλέον ταχυκίνητες μονάδες αστυνομίας θα αναλάβουν την προστασία πρεσβειών, σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος και άλλων κτηρίων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς στόχους.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά την στρατιωτική παρουσία στο Παρίσι και τα περίχωρά του στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας Vigipirate. Σημειώνεται ότι στην έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμμετέχουν 11 Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν επίσης.

Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και έχει προσκληθεί ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζε Τζόνσον.

Sponsored Post