ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2015 05:18 EET | Updated 11/01/2015 05:21 EET

Έκτακτη σύνοδος για την τρομοκρατία στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
Armed security forces fly overhead in a military helicopter in Dammartin-en-Goele, northeast of Paris, Friday Jan. 9, 2015. French security forces swarmed this small industrial town northeast of Paris, Friday in an operation to capture a pair of heavily armed suspects in the deadly storming of a satirical newspaper. (AP Photo/Thibault Camus)

Η τρομοκρατία θα αποτελέσει το θέμα διεθνούς συνεδρίασης η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα στο Παρίσι, η οποία έχει συγκληθεί από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν 11 Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα. Η Λετονία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία θα εκπροσωπηθούν επίσης. Στη συνάντηση θα συμμετέχει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και έχει προσκληθεί ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζε Τζόνσον.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Euractiv, ο Καζνέβ υπέδειξε δύο στόχους για τη συνδιάσκεψη, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται η επιβεβαίωση της συμπαράστασης προς τη Γαλλία και η καταδίκη της τρομοκρατίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κοινή απειλή της τρομοκρατίας, η οποία «μπορεί να επιλυθεί μόνο από κοινή δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί επίσης το ζήτημα των «ξένων μαχητών»: πολιτών χωρών της Ε.Ε. οι οποίοι πήγαν και εκπαιδεύτηκαν ή/ και πολέμησαν σε χώρες όπως η Συρία και μετά επέστρεψαν στις χώρες τους, αποτελώντας σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Ιανουάριο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι 1.200 Ευρωπαίοι είχαν ενταχθεί σε οργανώσεις που μάχονταν κυρίως στη Συρία, ωστόσο σήμερα θεωρείται ότι ο αριθμός τους βρίσκεται μεταξύ των 3.000 και των 5.000.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία έχουν καταστήσει το θέμα της τρομοκρατίας φλέγον ευρωπαϊκό ζήτημα: τη Δευτέρα αναμένεται έκτακτο debate ευρωβουλευτών σχετικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Επίσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι η τρομοκρατία θα προστεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες στις 19 Ιανουαρίου, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιτρομοκρατικού σχεδίου.

Sponsored Post